Maja Lunde „Tuuletooja“

Raamatu peategelane on 11-aastane Tobias. Maal, kus ta elab on lõppenud just sõda. Sel ajal kui täiskasvanud peavad suveks linna tööle jääma, et purustatud linna üles ehitada, saadetakse lapsed maale, kus nad saaksid unustada sõjaõudused, mängida, kosuda, tunda end taas lastena.

Hirmutav on niimoodi ilma vanemateta täiesti võõrasse keskkonda võõraste inimeste juurde minna. Aga kui täiskasvanud on nii otsustanud ja ema kinnitab, et sellest kujuneb elu parim suvi, tuleb neid usaldada. Tobias loodab väga, et satub toredate, rõõmsate inimeste juurde. Tegelikkus on pisut teistsugune. Ta on paigutatud Kaljuneemele pahura ja sõnaahtra kalur Lothe juurde.

Üksinda majas ringi liikudes leiab Tobias suletud toast muinasjutulised maalid. Poissi haarab uudishimu ja ta hakkab uurima, kes on need piltidel kujutatud salapärased Tuuletooja ja Metsaisand ning kes need pildid joonistanud on. Samm-sammult hakkab kogu mõistatuslik lugu hargnema. Selgub, et ka täiskasvanuid võivad kummitada lapsepõlves juhtunud traagilised sündmused, eriti kui need on jäänud lõpuni lahti rääkimata. Ja kuigi Tobias on saadetud maale, et ta saaks unustada nähtud sõjakoledused, saab hoopis temast endast kolme täiskasvanu päästja nende mälestuste eest.

Raamatu teevad eriti nauditavaks Lisa Aisato lummavad illustratsioonid.

„Tuuletooja“ on kolmas eraldiloetav osa Maja Lunde ja Lisa Aisato raamatusarjast „Aastaaegade kvartett“, millesse kuuluvad varasemalt ilmunud „Lumeõde“ (2019) ja „Päikesevalvaja“ (2021).

***
Ilmunud: Rahva Raamat, 2024
Illustreerinud: Lisa Aisato
Tõlkinud: Marit Hansen

Maja Lunde „Tuuletooja“ e-kataloogis ESTER

Maja Lunde „Vindmakaren“ rootsikeelse e-raamatuna OverDrive’s

Anu Sepp

Sõle raamatukogu juhataja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga