Grigori Oster „Kõrgem kommiteadus: kommisömiootika algajatele ja edasijõudnutele“

Juba pealkirjast on siililegi selge, et siin on tegemist põhjaliku kommisöömise õpetusega. Korralikule õpikule kohaselt on käsitletav aines jagatud teemade kaupa õppetundideks ja need omakorada alapunktideks. Pole vaja lisadagi, et ainult süstemaatilise lähenemise teel saab laps eluks vajalikud teadmised kommisöömise alal läbi ja lõhki selgeks. Iga õppetunni lõpus on õpilasel võimalik kontrollida, kas värskelt omandatud teadmised ikka jäid meelde, vastates küsimustele ja täites laboratoorse töö ülesande.

Esimeses õppetunnis saab selgeks, mis on hammaste ja kommide eelised. Nagu arvata võite, on viimastel neid palju. Teises õppetunnis kirjeldatakse, kuidas (suured) inimesed varem ei osanud komme õigesti kasutada, kui palju nad ka komme ei uurinud ja päid ei murdnud. Õige mooduse, et komm tuleb panna suhu, avastas muidugi laps! Järgnevatest õppetundidest selgub, kuidas komme hankida ja kuidas neid liigitada, miks ja mismoodi komme jaotada, mis puhul neil pabereid vahetada ja kuidas komme remontida… Kas teadsite, et kommide puhul on võimalik ka gaasiline olek? Ei tohi unustada, et põhjalike teadmiste aluseks on aastatepikkune vaatluste tegemine ja järjepidev tulemuste üles märkimine. Usinalt harjutades võib igaühest saada tulevikus kommisömiootik, kes pühendab oma elu iga päev uute kommide teaduslikule uurimisele. Näib, et ka raamatu autor ise on seda usinalt teinud.

Raamatust leiab nutikalt sõnastatud mõtteteri, mille abil teiste laste ees oma teadmistega uhkeldada, nagu näiteks „Mõnikord on võimalik avastada komm omaenese taskust.“ (lk 19). Või selline: „… ei tasu asjata kulutada jõudu, üritades hankida kommi sellelt, kes kommi juba sööb.“ (lk 56).

Raamatu õppetundide sisuga mängivad hästi kokku Ulla Saare lihtsalt arusaadavad, samas teravmeelsed pildid.

Grigori Osterilt on varemgi eesti keelde tõlgitud mitu lasteraamatut. Nii mõneski jagab ta lastele tarkuseteri, aga ikka koos nalja ja naeruga: näiteks „Vallatu matemaatika“, mille abil saab harjutada arvutamist või „Kahjulikud nõuanded“, millest leiab luulevormis praktilisi nippe põikpäiste laste taltsutamiseks.

***
Ilmunud: Varrak, 2020
Illustreerinud: Ulla Saar
Tõlkinud: Ilona Martson

Leia raamat e-kataloogist ESTER.


Jana Orion
Kadrioru raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga