Juhani Püttsepp „On kuu kui kuldne laev“

Juhani Püttsepp on kirjutanud väga olulise ja põneva raamatu, mis jutustab keerulistest ja kurbadest sündmustest Eesti ajaloos. Raamat on südamlik ja lapsele arusaadavas keeles. Selle aluseks on kunagiste paadipõgenike mälestused, kes kirjeldatud 1944. aasta sündmuste ajal olid alles lapsed.

Peategelane Keete oli kaheksa aastane, kui ta pidi oma kodu maha jätma ja üle mere põgenema. Keete ei saanud paljudest asjadest, millest vanemad rääkisid, eriti aru. Miks pidid nad üldse põgenema? Miks vanemad nii kartsid punaste tulekut ning miks võis isa vanglasse sattuda, kuigi ta ei varastanud ju midagi? Otse vastupidi – ta oli väga hea ja aus mees. Aga hirmu ei tundnud tüdruk ikkagi. Ta arvas, et merereisist Rootsi võib tulla üks vahva seiklus ja seepärast pakkis ta hea meelega kaasa oma kõige vajalikumad ja tähtsamad asjad – rannakivide kollektsiooni ja kaisukaru Pätsu.

Tol ajal tuli peale Keete pere ka tuhandetel teistel eestlastel oma elu päästmiseks kodumaa maha jätta. Sõdur, kes võttis teele kaasa peotäie eesti mulda. Vanaema, kes ei tahtnud põgeneda, sest ei saanud oma kanu kellelegi jätta. Abielupaar, kes oma abielusõrmused ära andis, et laeva pardale saada. Naine, kes kurvastas uputatud õmblusmasina pärast ja ema, kes jutustas laeva trümmis lastele ilusaid lugusid Rootsi kuningaperest. Need lood ja inimesed on nagu mosaiigikillud, millest moodustub terviklik pilt ja lugu.

Kas Keete perel ja teistel põgenikel õnnestus rahupaigani jõuda? Millised ohud neid merel varitsesid ja kuidas võeti põgenenud eestlasi vastu Rootsis? Sellest kõigest saate teada, kui selle raamatu läbi loete.

Raamat sobib lugemiseks algkooli lastele, aga kindlasti tulevad kasuks täiskasvanute poolsed seletused sellest, mis tol ajal maailmas toimus.

***
Ilmunud: Tänapäev, 2020
Illustreerinud: Gundega Muzikante

Leia raamat e-kataloogist ESTER.



Marina Bogdanov
Pelguranna raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga