Dagmar Geisler “Mida teha kurbusega?”

“Mida teha kurbusega?” räägib sellest, kuidas tulla oma tunnetega toime, kui oled kurb. Raamatus on suurte ja ilusate piltide abil välja toodud palju põhjuseid, miks inimene kurb võib olla. Näiteks siis, kui lõbustuspark on suletud. Kui jäätis vahvli seest maha kukub. Kui armas mänguasi on kaduma läinud. Kui tahad randa minna, aga vihma hakkab sadama. Kui sõber ära kolib. Kui oled oma sünnipäeval haige. Või kui teised koos mängivad, aga sind kampa ei võeta.

Raamatus on juttu sellest, et on palju viise olla kurb, ja ükski neist ei ole vale. Kirjeldatakse, mis tunne võib olla, kui oled kurb: näiteks: “Mul on külm, kuigi paistab päike,” või “Ma tahan kogu aeg nutta,” (lk 6) või “Mul on selline tunne, nagu kõht valutaks.” (lk 7).

Mitu lehekülge on pühendatud leinale ja sellele, kuidas leinaga toime tulla. Inimese eluiga on võrreldud looduse ringkäiguga – kõik sünnib, kasvab ja lõpuks sureb. “Me teame, et kevadel kasvavad uued lilled ja puud lähevad taas lehte. Aga kui meile just see üks lill nii väga meeldis, teeb see meid ikkagi kurvaks.” (lk 11). Rõhutatud on, et kurbus jääb ajaga üha väiksemaks ja siis hakkad pigem mõtlema kõigele ilusale, mida selle lahkunud kalli inimesega koos tegid ja kogesid. “Mitte keegi, kes sind armastas, ei tahaks, et oleksid igavesti kurb.” (lk 18).

Raamat ei ole ainult teooria, vaid siia kuulub ka lugu Mariest, kes kaotas armastatud vanavanaema. Alguses on ta väga-väga kurb, kuid mida aeg edasi, seda rohkem suudab ta leppida, et vanavanaema enam ei ole. Tal püsivad aga hästi meeles asjad, mida nad kahekesi koos tegid, kuidas nad lilli ja loomi tundma õppisid, ja ta on hakanud joonistama albumisse kõiki taimi ja loomi, keda nad vanavanaemaga koos avastasid. Joonistades tunneb ta, et vanavanaema on tema lähedal ja rõõmustab koos temaga ilusate piltide üle.

“Mida teha kurbusega?” kuulub sarja “Emotsionaalsest arengust lastele 5+”. Samalt autorilt ja samast sarjast on eesti keeles ilmunud ka “Mida teha vihaga?” (Koolibri, 2020).

***
Ilmunud: Koolibri, 2020
Illustreerinud: Dagmar Geisler
Tõlkinud: Eve Sooneste

Leia raamat e-kataloogist ESTER.


Ketlin Rauk
Pääsküla raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga