Dagmar Geisler “Mida teha vihaga?”

Väikelastele on hea lugeda ette tunnetest rääkivaid raamatuid, et nad mõistaksid paremini oma emotsioone: miks nad on näiteks vahel vihased, kurvad, pettunud või hirmul, mis on armastus, rõõm jne. Üldiselt meeldivad sedasorti raamatud ka lastele endile. Nii oli rõõm avastada, et ilmunud on taas üks tunnete-raamat. Seekord keskendub see vihale, täpsemalt: mida hakata peale, kui oled vihane? Kuidas olla vihane niimoodi, et teistele haiget ei tee? Mismoodi maha rahuneda?

Dagmar Geisler on saksa päritolu autor ning “Mida teha vihaga?” kuulub sarja “Emotsionaalsest arengust lastele 5+”. Kuigi sarja nimest lähtub, nagu sobiks see alates viiendast eluaastast, võiks seda siiski soovitada ettelugemiseks ka juba kolme-neljastele – tekst on lihtne ja arusaadav ka üsna väikestele. Samalt autorilt ja samast sarjast on eesti keeles ilmunud ka “Mida teha kurbusega?” (Koolibri, 2020).

Raamatu väga tähtsaks osaks on vahvad pildid, mille on joonistanud autor ise. Loo peategelaseks on üks väike poiss, kes kirjeldab seda, mille peale ta mõnikord vihaseks saab, kuidas ta ennast siis tunneb ja mida teeb või mida tahaks teha. Piltidelt siis võibki näha neid erinevaid olukordi. Küll on poiss vihane näiteks selle peale, et teised on temalt mänguasja ära võtnud, küll selle peale, et piimatass on laual ümber läinud, küll teeb teda tigedaks, et ei lubata telerist lemmiksaadet vaadata… Kõik elulised olukorrad, ja elulised pildid sealjuures samuti.

Raamatu eessõna on mõeldud täiskasvanutele ja selle on kirjutanud saksa sotsiaalpedagoog Sabine von Bleichert. Seal on juttu sellest, mida silmas pidada lapsele seda raamatut lugedes ja kuidas see võiks lapsele tema tunnete mõistmisel abiks olla.

***
Ilmunud: Koolibri, 2020
Tõlkija: Eve Sooneste
Illustreerija: Dagmar Geisler

Leia raamat e-kataloogist ESTER.


Ketlin Rauk
Pääsküla raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga