Maarja Kangro “Susad ja teisi jutte”

Maarja Kangro jäi mulle silma suurepärase lastejuttude kirjutajana juba 2020. aastal ilmunud humoorikast ja sealsamas ka õpetliku sisuga jutukogust “Isa kõrvad”. Nüüd on Kangrol ilmunud teinegi samalaadne vahva lastejuttude kogumik “Susad ja teisi jutte”, mis on just sama nauditav lugemine kui eelmine teos.

Kui “Isa kõrvad” keskendub rohkem vanemate ja laste omavahelistele suhetele, siis “Susad ja teisi jutte” kajastab ka mitmeid muid olulisi probleeme. Näiteks seda, kas ja kuidas üks laps võiks rumalate sõnade kasutamisest lahti saada. Sel teemal rääkiv jutustus kannab pealkirja “Kakapuuksu konverents” ja on ilmselt laste jaoks üks kogumiku populaarsematest lugudest. Ka lapsevanemate jaoks on siin arvatavasti nii mõndagi tuttavat. On ju vast iga ema-isa puutunud kokku sellega, et laps on kusagilt õppinud rumalaid sõnu ja ei taha nende kasutamisest kuidagi loobuda. Selles jutustuses ütleb Sass iga asja peale “kakapuuks” ja ema on sellest juba kohutavalt tüdinud, pealegi saab ta pidevalt poja pärast häbi tunda. Asi leiab aga lahenduse, kui Sass kutsutakse kakapuuksu konverentsile. See tundub poisile alguses väga naljakas ja äge, aga tegelikult…

Raamatus on kokku seitse lugu. Värvikamatest võiks veel välja tuua “Pudel, mis neelas onu alla”. Väike Joosep satub kokku naabripoisi ja tema isaga, kes käituvad väga rumalasti, nimelt viskavad prügi loodusesse. Õnneks saavad nad loo lõpuks väärtusliku õppetunni ja õpivad keskkonda hoidma.

“Kes sõi ära Oliveri?” on põnevusehõnguline lugu perekonnast, kus kõigepealt lähevad kaduma asjad, seejärel inimesed. Kaduma läheb isegi politseinik, kes on asja uurima tulnud! Lugu tundub lausa müstiline, kuid lõpuks selgub ka põhjus ning kõik lõpeb õnnelikult.

Ka raamatu nimilugu “Susad” kuulub selliste hulka, mis kindlasti väikestele lugejatele meeldib või vähemalt elavalt meelde jääb. Selle loo peategelane on nimelt kuri jõuluvana, kes muudab pere jõuluõhtu tõeliselt ebameeldivaks. Jutu lõpus selgub ka, miks niimoodi läks, kas ja kuidas saanuks olukorda vältida.

Vahva ja natuke absurdihõnguline kogumik, mida on tore lugeda nii lasteaia- kui algklassiealistel lastel ja kindlasti ka nende vanematel! Raamatut soovitab ka Eesti Lastekirjanduse Keskus.

***
Ilmunud: Nähtamatu Ahv, 2021
Illustreerinud: Kirke Kangro

Leia raamat e-kataloogist ESTER.

Ketlin Rauk
Pääsküla raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga