Cressida Cowell „Kuidas lohedega rääkida“

Berki saare võimsa viikingipealiku ainsa ja üsna keskpäraste võimetega poja Kokutise (tema täielik nimi on muide Kokutis Kohutav Kilttursk Kolmas) seikluste kolmandas raamatus lähevad asjad käest ära kohe alguses. Kokutis ja teised viikingilapsukesed on merel piraatide treeningul ja jäävad paksu udu kätte.

Edasi läheb kõik juba mürinal valesti: Kokutis ja tema sõber Kalajalg koperdavad oma kipaka paadiga udus ekseldes viikingite peavaenlaste roomlaste sõjalaeva otsa. Lohe Hambutu langeb vangi ja Kokutis kaotab võitluse käigus poole enda koostatud sõnaraamatust „Kuidas lohedega rääkida“. See rebeneb ja üks pool jääb roomlaste valdusse.

Roomlastel on muidugi suurejoonelisemad vallutusplaanid. Kahjuks on nendega liitunud ka Alvin Alatu, viikingisaarte kõige salakavalam kurikael, kes kõigi arvates varem korra juba hukka sai. Tema ihkab Kokutise sõnaraamatu teistki poolt endale.

Nagu ikka, on Kokutisel abi viikingi jaoks ebaüüpilistest ja alahinnatud omadustest: suur lugemus, võõrkeelte oskus, teadmised. Lisatagu veel temas peituv ja vaid kõige kriitilisemates olukordades ilmnev vankumatu meelekindlus ja oskus süllelangenud juhuseid ära kasutada. Autorgi tõdeb: „Kui Kokutis oleks olnud traditsiooniline huligaanide kangelane, oleks ta juba mitu raamatut tagasi oma otsa leidnud…“ (lk 49). Ja kui veel kohutav, meeleheitlikult jabur päästeplaan töötab nagu kellavärk, siis lõpeb ju kõik hästi. Lugegu ise, kes ei usu.

Kõige parem on lugemist alustada sarja esimestest osadest: „Kuidas taltsutada lohet“ ja „Kuidas olla mereröövel“, aga Kokutise ja ülejäänud viikingikamba pööraseid seiklusi ei ole võimalik ära rikkuda paljalt sellega kui pöörata raamatute järjekord pahupidi.

***
Ilmunud:
Pegasus, 2022
Illustreerinud: Cressida Cowell
Tõlkinud: Hanneleele Kaldmaa

Leia raamat e-kataloogist ESTER.

Jana Orion
Kadrioru raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga