Kirsten Boie “Igatsus Sommerby järele: lemmikretseptid vanaema kokaraamatust”

Põhja-Saksamaalt Hamburgist pärit laste- ja noorteraamatute autori Kirsten Boie sõnul uuritakse temalt sageli, kas Martha, Matsi ja Mikkeli vanaema Inge talu ja idülliline Sommerby on päriselt olemas. Sellest ajendatuna pani ta kokku raamatu, mis tutvustab Põhja-Saksamaad ja sealset mereäärset eluviisi.

Raamatust leiab hulgaliselt kohalikke roogasid tutvustavaid retsepte ja muidugi ka toiduga seotud tsitaate Sommerby-raamatutest. Põnev on teada saada, milliseid toite valmistatakse nii kaugena tunduvas paigas, mis ometi asub samuti Läänemere ääres nagu Eestigi.

Sellest pole midagi, kui juhtub, et päris igat retsepti ei õnnestu järele proovida, sest mõni koostisosa ei ole kättesaadav. Autor julgustab targematelt nõu küsima, olema ühtaegu loominguline ja praktiline nii nagu talurahvas vanasti – kasutati seda, mida parasjagu võtta oli. Mitmed retseptid sobivad ka taimetoitlastele, on ju seda ka üks Sommerby-sarja peategelastestki.

Retseptide vahele tutvustatakse põnevaid paiku ja kohalikke vaatamisväärsusi, mis vahel ka raamatu tegevuspaikadele inspiratsiooni on andnud: Arnise linnakest ja sealset allikat, Kappeli linna ühes Amanda-nimelise tuulikuga, viikingite asulat Hedebyd jne. Kas teadsid, et sealsed tuulikud kannavad kõik naisenimesid või et Tüürimehesaar oma majaka ja väikese restoraniga on tõesti päriselt olemas?

Raamatu abiga väikesel reisil käinuna on lugeja saanud tublisti teadlikumaks tervislikust toidust, säästlikust eluviisist, ühest kauni looduse ja põneva ajalooga paigast maailmas. Võib-olla on õppinud koguni mõne sõna (alam-)saksa keelest. Kindlasti selgub sellest retseptiraamatust, kus asub Sommerby.

Kirsten Boie on lisaks raamatute kirjutamisele (ja nende eest auhindade saamisele) ka kirjandusteadlane ja aktiivselt pühendunud lugemise edendamisele. Eesti keelde on tema rohkem kui sajast teosest tõlgitud “Suvi Sommerbys” (2022), “Tagasi Sommerbys” ja “Sommerby kogu eluks” (mõlemad 2023) ning noorteraamat “Väikelinn Chicago?” (2001)

***

Ilmunud: Vesta, 2023
Illustreerinud: Verena Körting
Tõlkinud: Õie Ristioja

Leia raamat e-kataloogist ESTER

Jana Orion

Kadrioru raamatukogu vabatahtlik

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga