Ene Ergma „Kosmos: küsimused ja vastused maailmaruumist huvilisele lapsele“

Nagu pealkirigi ütleb, on käesolev üks asjalik ja hästi kujundatud teadmisteraamat noorematele ilmaruumihuvilistele meie oma „kosmosemutilt“ Ene Ergmalt. Erinevalt teistest universumit käsitlevatest teatmeteostest on see raamat formaadilt kerge ja väike. Mugav käes hoida ega käi väikesel uudistajal üle jõu. Teadmisi on seal sees siiski üksjagu.

Peatükkide asemel on raamat üles ehitatud küsimuste-vastuste vaheldumisele ja nii on esitatav info hästi liigendatud. Autor justkui vestkeks lugejaga mõnusalt. Lahti saavad seletatud mitmed mõisted nagu päikesetuul, supernoova, must auk ja selle nime saamise lugu. Vaadeldakse ka Päikese tulevikku ja erineva suurusega tähtede eluea kulgu. Siililegi saabh selgeks, mis eristab tähte planeedist ja viimasest omakorda kääbusplaneeti.

Autor on valinud sagedamini esitatavad küsimused komose kohta ning andnud neile  vastused, ilmestades selgitusi nutikate näidetega. Kui planeet Maa ja maailma kiireim jooksja Usain Bolt jookseksid võidu 100 m distantsi – mis oleks tulemus? Millised tõrked inimkonna argipäevastes toimetustes käivitaks ülitugev päikesepurse, mis viib rivist välja kõik satelliidid? (Igatahes on selge, et selle põhjustatud muutuste mõjud oleksid palju suuremad kui ülemaailmse viirusepideemia omad.) Neutrontäht on nii väike, et jalgrattal teeks talle kiirelt tiiru peale, aga tema tihedus on nagu… Eks lugege ja imestage ise!

Ehkki inimene on taevast uurinud juba aastatuhandete jooksul, on alles 20. sajandi teisest poolest – pärast seda kui hakati saatma meie lähikosmosesse uurimisaparaate – faktilist kinnitust leidnud lugematu hulga tähtede, planeetide ja kõige pisemate kosmiliste osakeste olemasolu, mida teadlased kas arvutuste või maapealsete ebatäpsete vaatluste põhjal juba ammu kahtlustasid. Ja suur-suur hulk andmeid alles ootab teadlasi, kes neid analüüsiks… Sealsamas ei unusta autor aga rääkida ka inimeste teadmisjanu põhjustatud kosmoseprügi probleemist ning tuletab meelde, et peame igaüks oma koduplaneeti hoidma.

Kõige lõpuks saab esitatud ka see tähtis küsimus: mida ma peaksin tegema, et kosmoseteadlaseks saada?

***
Ilmunud: Tammerraamat, 2020
Kujundanud: Angelika Schneider

Leia raamat e-kataloogist ESTER.


Jana Orion
Kadrioru raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga