Nat Amoore „Koolihoovi miljonäri saladused“

Tõstku käsi, kes täiesti ausalt ei ole kordki elus unistanud miljoni dollari leidmisest? Kõik ülejäänud võiksid küll kohustuslikus korras lugeda austraalia kirjaniku ja raamatut „Koolihoovi miljonäri saladused“.

Kaks sõpra, kümneaastane Tess ja temast veidi noorem Toby, on just need kaks õnnelikku, kelle kätte juhuse tahtel satub üks vägagi kahtlane spordikott miljoni dollariga. Kui oled alles kümme aastat vana, aga näed, kuidas pere on pidevas rahahädas ja pereliikmete suhted igapäevaste murede tõttu koost lagunemas, muu maailm on täis haiguste käes kannatavaid lapsi ja kodutuid inimesi. Mõelda vaid, kui palju saaks parandada miljoni dollariga? Pealegi on koti omanik arvatavasti nagunii vangi pandud ja tal ei lähe seda raha vaja.

Nii mõtlevad Tess ja Toby ning asuvad koostama nimekirja headest ideedest, millele kulutada miljon dollarit. See polegi nii lihtne kui üks pool tandemist on isepäine ja hakkaja, teine pool aga alalhoidlik ja mõistlik. Lisaks selgub, et väga raske on miljonit kulutada, sest eranditult kõik täiskasvanud muutuvad kahtlustavaks juba kõigest 50dollarilist rahatähte lapse käes nähes.

Üks otsus viib teiseni ja sündmused väljuvad kiirelt sõprade kontrolli alt. Lõpupeatükke tuleb lugeda küüsi närides – kas ja kuidas jamadest välja rabeleda suudetakse.

Lugu jutustab Tess, hoogsalt ja samas südamliku soojusega. Kõik toimuv on vaheldumisi naljakas ja liigutav nagu elus ikka. Sündmuste kirjelduste vahele pistab ta väärt nõuandeid, mida oleks päris kasulik ka päriselus endale kõrva taha panna isegi ilma miljoni dollarita. Näiteks 2. nõuanne: „Otsi endale Toby-sugune parim sõber“ (lk 19) või 21. nõuanne: „Muretse vähem selle pärast, kas tegemist on valega, ja rohkem selle pärast, mis on selle vale tagajärjed.“ (lk 137). Raamatul on veel üks väärt kiht: siit saab palju häid soovitusi muusika ja filmide kohta – guugelda!

***
Ilmunud: Eesti Raamat, 2020
Tõlkinud: Hels Kure

Leia raamat e-kataloogist ESTER.


Jana Orion
Kadrioru raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga