Vassili Avenarius „Reis ümber toa“

Vene kirjaniku Vassili Avenariuse (1839–1923) lastejutustus „Reis ümber toa“ (venekeelne pealkiri „Что комната говорит“) ilmus „„Looduse“ lasteraamatu“ sarjas 1935. aastal.

Jutustus räägib Jassi-nimelisest poisist, kes ei saa õhtul sõba silmale. Poiss on uudishimulik, tal on vaja kõike teada. Tema lähedased satuvad iga päev küsimusterahe alla. Päeval pähe kogunenud asjad ei lase lapsel aga öösel magada.

Hämaras toas hakkab tööle poisi elav kujutlusvõime. Ta märkab, kuidas esemed omavahel vestlevad, ning mõistab nende keelt. Asjad omandavad isikustatud mõõte. Nad avavad oma saamisloo ning selgitavad, miks nad on inimesele vajalikud ja tähtsad. Iga järgmine ese üritab eelmist oma jutuga üle trumbata. Väike lugeja saab teada, millistest materjalidest on üks või teine ese (nt tool, ahi, karahvin, tapeet, raamat) tehtud. Samuti valgustatakse esemete valmistamisprotsessi. Kogu tuba elab ja kõneleb.

Jutustusel on nii fantastiline kui ka praktiline mõõde. Raamat viib lugeja võlumaailma, samas jagab lapsesõbralikus võtmes teadmisi ja selgitab tausta. Tekstist kumab läbi autori erudeeritus.

Raamatu ülesehituse lihtsus ning seletuste lühidus ja selgus on suur pluss. Illustratsioonide koloriit, teksti temaatika ja kasutatud sõnavara mõjuvad tänapäeva lugejale kohati võib-olla pisut arhailiselt, aga ehk just seetõttu on tervikmulje isemoodi värskendav ja uudne.

Jutustuse peamine sihtrühm on 5–8-aastased lapsed, aga raamat võiks huvi pakkuda igas eas lugejale. Eriti sobiv lugemine neile, kes olude sunnil peavad veetma aega nelja seina vahel.

***
Ilmunud: Loodus, 1935 (trükis); Harte, 2016 (võrguteavik)
Tõlkinud: Edur Tasa.

Leia raamat e-kataloogist ESTER.
Loe raamatut e-raamatukogus ELLU.


Kadi Eslon
võõrkeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga