Adam Kay „Kay anatoomia: täielik (ja täielikult vääritu) inimkeha käsiraamat“

Juba vahva pealkiri reedab, millega tegemist on. „Kay anatoomia“ on saanud nime kuulsa anatoomiaõpiku ja telesarja järgi ning räägib inimkeha anatoomiast ja füsioloogiast lastele. Tekst on kirja pandud ikka vaimukalt, mitte kuivas ja keerulises teaduskeeles. Jutu ilmestamiseks on raamatus toredad illustratsioonid: kehaosadest, luu ehitusest, pärani suust ja kõigest muust.

Teoses on kajastatud tervislikku toitumist, vitamiine ja pisikuidki! Viimases peatükis räägitakse nii viirustest, bakteritest kui seen- ja nakkushaigustest. Peale selle on iga peatüki lõpus välja toodud huvitavad faktid. Kas sina näiteks teadsid, et sõrmedes ei ole tegelikult lihaseid?

Autor muudab kõik meie keha keerulised, vähempõnevad ja lausa ebameeldivad protsessid naljakaks ja kiirelt loetavaks. Ükski alajaotus ei ole muidugi väga pikk, sest käsitletakse kogu organismi ning raamatu maht on umbes 400 illustreeritud lehekülge, kuid olulised teemad välja ei jää. Kirja on pandud lausa hambakihid!

Uut infot on igal lehel ka täiskasvanutele, nii et vanusepiirangut see teos ei vaja. Sobib täiuslikult nii ise sirvimiseks, kuid ka ette lugemiseks ja lapsevanemaga arutlemiseks. Tegemist on tõesti vahva raamatuga. Soovitan seda eriti lastele, kellel on huvi anatoomia vastu, sest olgem ausad, meie kehad on ikka imelikud küll.

Teadmiseks: täiskasvanutele on sama autor kirjutanud lausa kaks teost: „See teeb haiget : nooremarsti salajased päevikud“ ja „Oh sa püha(de) vahetus!“.

***
Ilmunud: Tänapäev, 2021
Illustreerinud: Henry Paker
Tõlkinud: Krista Kallis

Leia raamat e-kataloogist ESTER.

Tiina Põldmaa
eestikeelse kirjanduse osakonna juhataja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga