Astrid Lindgren „Kalle, väike härjavõitleja“

Astrid Lindgreni raamatud ei vaja suuremat tutvustamist lastele ega täiskasvanutele. Enamik lapsevanematest on nende lugudega üles kasvanud: „Pipi Pikksukk“, „Bullerby lapsed“, „Väikevend ja Karlsson katuselt“, „Vennad Lõvisüdamed“ – need on vaid üksikud nimed klassikalistest teostest, mis kuuluvad arvatavasti paljude lapsepõlvelemmikute hulka.

„Kalle, väike härjavõitleja“ ilmus esmakordselt kogumikus „Hakkaja Kaisa“ (eesti keeles 2003), pealkirja all „Smålandi härjavõitleja“. Nüüd on kirjastuselt Sinisukk ilmunud mitu Astrid Lindgreni jutustust päris uues kuues ja uute kaunite illustratsioonidega, nende hulgas ka lugu väikesest vaprast Kallest, kes astub vastu vihaseks saanud härjale.

Lugu räägibki sellest, kuidas härg nimega Adam Engelbrekt ühel lihavõttepäeval korraga maruvihaseks saab, ennast lahti rebib ja mööda küla raevunult ringi hakkab tormama. Külarahvas peab aru, mida küll ometi peale hakata ning segadust on oi-oi kui palju! Lapsed arutavad nukralt, mis saab, kui Adam Engelbrekt peaks igaveseks nii tigedaks jääma. Õnneks laheneb kõik tänu väikese Kalle nutikusele siiski õnnelikult.

Lugu on huvitav ja parajalt humoorikas ning raamatule annavad palju lisaväärtust ka Marit Törnqvisti kaunid pildid.

***
Ilmunud: Sinisukk, 2021
Illustreerinud: Marit Törnqvist
Tõlkinud: Kadri Okas

Leia raamat e-kataloogist ESTER.

Ketlin Rauk
Pääsküla raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga