Ieva Flamingo „Kärarikas klass“

Raamatu pealkiri on laenatud ühelt kogumikku kuuluvalt luuletuselt. Luuletuste läbiv teema ongi kool ja sellega seonduv, tegevuspaik on klass ja tegelasteks õpilased koos õpetajate ja lapsevanematega.

Ieva Flamingo luuletused räägivad tänapäeva lastele olulistest argiteemadest, hirmudest ja soovidest. Muu hulgas ka sellest üksindustundest, mida lapsed teravalt on just viimastel aastatel kogenud: olles küll pidevalt n-ö „wifi levialas“ ja omades sadu sõpru erinevates suhtluskanalites, tuntakse tihti puudust ühestki sõbrast, kellega päriselt saaks koos olla ja mängida näiteks malet. Luuletuses „Arheoloogilised väljakaevamised. 3014. aasta“ fantaseerib autor, kuidas tuleviku inimesed peavad leitud vana mobiiltelefoni muistsete inimeste hingeks. Ta räägib ka kooli survest vormida kõik ühetaoliselt täiuslikeks – koormus, mille all lapsed vaevlevad. Teisalt on klassitäit õpilasi kujutatud taltsutamatu mitmepäise lohena ja koolipäeva tuulepöörisena, mis kõik endaga kaasa haarab. Mõnikord on kaosesse kiskuva olukorra päästjaks klassi avatud aknast sisse lennanud lind või akna taga tasa-tasa langev lumi. Kuid lõpuks saabub ka koolivaheaeg ja siis saab laps välja puuridest-raamidest, saab olla neist täitsa vaba, saab eelkõige lihtsalt olla.

Viimase luuletuse järel ei ole raamat sugugi veel läbi. Järgnevatelt lehekülgedelt leiab mõndagi kasulikku: lühikesed tutvustused luuletaja, illustraatori ja tõlkija kohta, mõned toredad lätikeelsed sõnad luuletustest üles leidmiseks ja mõned head nipid, kuidas ise luuletuste kirjutamisega algust teha.

Raamatu hoogsad pildid on pälvinud tunnustust: „Kärarikas klass“ oli Vivianna Maria Stanislavskale debüüt illustraatorina ja 2016. a sai ta nende eest Jānis Baltvilksi laste- ja noortekirjanduse auhinna „Noore põlvkonna“ kategoorias. Raamatu ilmumisandmete juurest leiab toreda märkuse ühele eesti-läti kirjandusliku koostöö toetajale: „Selle raamatu luuletused on tõlgitud Ventspilsi Rahvusvahelises Kirjanike ja Tõlkijate Majas“. Luuletaja Contra, kes oma tõlgete eest nii läti ja eesti keelde kui keelest on pälvinud mõlema riigi kõrge tunnustuse – Läti Tunnustusristi 5. klassi (kavaler) teenetemärgi 2019. ja Eesti Vabariigi Valgetähe V klassi teenetemärgi 2020. aastal –, teeb oma kirjaniku- ja tõlkijatööd meelsasti just selles majas.

***
Ilmunud: Draakon & Kuu, 2021
Illustreerinud: Vivianna Maria Stanislavska
Tõlkinud: Contra

Leia raamat e-kataloogist ESTER.


Jana Orion
Kadrioru raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga