Kate Read „Pahur põrnikas“

Värviküllane raamat viib lugejad lopsakasse aeda, mis kihab elust. Aeda, kus kõigil võiks olla tore elada, kui ainult üks asukas – haruldane ja kaunis põrnikas – ei oleks nii ennast täis ja pahur kõigi teiste vastu. Hommikust saadik nähvab ja käratab ta igaühele, kuni lõpuks otsustavad teised ta pigem omaette jätta. Siis aga juhtub põrnikaga õnnetus. Ähvardava hädaohu tõttu tõttavad kõik teised mutukad – tigu, liblikas, vihmauss, röövik, rohutirts – ikkagi talle kogu jõust appi.

Raamat räägib sellest, kuidas ka kõige söakam võib vahel hätta sattuda ja vajada teiste abi. Seepärast ei ole kasulik oma tõreda käitumisega kaaslasi eemale tõrjuda. Põrnika tegelaskuju kaudu näitab autor sedagi, kuidas suur ahnus ja isekus kõrvalseisjale paistab.

Nagu muuseas tutvub raamatu lugeja ka arvukate pisimutukate ja värvideküllusega, mida igast aiast leida võib. Vaja vaid piisavalt lähedalt vaadata. Samal ajal tuleb tähele panna ka seda, mis toimub piltide taustal. Selles raamatus on pööratud tähelepanu ka vaatepunkti olulisusele. Putukate maailmas näib inimene ohtlik hiiglane. Kui pahur põrnikas on purki püütuna aiast ühe päeva eemal olnud, siis selle aja jooksul on muutunud veel midagi – aeda on ilmunud uus nipsakas elanik. Iga lugeja võib ette kujutada, kuidas putukarahva seas suhted edasi arenevad.

Kate Read illustreerib oma raamatud ise. Talle meeldib mängida värvide, kääride ja liimiga – just sel moel sünnivad tema raamatuillustratsioonid. K. Readilt on varem eesti keelde tõlgitud sama põnevad ja värvilised „Kukku! Salapärane juhtum merepõhjas“ ning „Üks rebane: põnevuslugu arvudest“.

***
Ilmunud: Julius Press, 2023
Illustreerinud: Kate Read
Tõlkinud: Mari Klein

Leia raamat e-kataloogist ESTER.

Jana Orion
Kadrioru raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga