J. K. Rowling “Harry Potter ja tarkade kivi”

“Harry Potter ja tarkade kivi” on esimene raamat väga populaarsest sarjast “Harry Potter”, mille autoriks on J. K. Rowling. Raamatuid loevad ja naudivad nii lapsed kui ka täiskasvanud. Seitsmest raamatust on vändatud ka kaheksa ülimenukat filmi. Lisaks on kinoekraanile jõudnud ka teisi linateoseid, mis on inspireeritud Harry Potteri maailma teostest.

Harry Potter on elanud tavalist elu koos oma karmi onu Vernoni, hoolimatu tädi Petunia ning nende kiusliku poja Dudleyga, kes on Harryt kiusanud sellest ajast peale, kui ta vanemad surid ning Harry oma tädi pere hoole alla sattus.

Harry üheteistkümnendal sünnipäeval muutub ta elu täielikult. Juba eelnevatel nädalatel on Harry elu olnud kummaline – saadetud on tuhandeid kirju tema nimele. Küll aga on kõik need kirjad enne kätte saanud onu Vernon ja tädi Petunia ning need hävitanud. Harry sünnipäeval astub uksest sisse sõbralik pool-hiiglane Rubeus Hagrid, kes ulatab talle kirja Sigatüüka Nõiduste ja Võlukunsti koolist. Sellest päevast peale on Harry elu täis seiklusi. Ta saab teada, et tema vanemad tappis kurikuulus võlur Voldemort, kes soovis tappa ka Harryt, kuid ema armastus kaitses teda ning talle jäi rünnakust otsaesisele välgukujuline arm. Selle tulemusena kaotab Voldemort oma jõu ning haihtub aastateks. Harryst saab üleöö üks kuulsamaid võlureid maailmas.

Teel Sigatüükasse kohtub Harry puhatverelise Roni ja muguperekonnast pärit Hermionega ning neist kolmest saab peagi lahutamatu seltskond. Koos satuvad nad neljast Sigatüüka majast Gryffindori.

Esimene aasta Sigatüükas toob endaga kaasa mitmeid põnevaid seiklusi Harryle ja tema sõpradele ning peagi mõistab ta, et lisaks sõpradele on ta leidnud omale ka vihavaenlase Draco Malfoy näol, kes üritab iga hinna eest kolmele sõbrale pahandusi tekitada.

Kooliaasta alguses avastab Harry, et tal on suurepärane anne luuaga lennata, mida märkab ka kooli üks õpetajatest, professor McGonagall. Enne kui Harry arugi saab, võetakse ta vastu Gryffindori Lendluudpalli võistkonda.

Koolis ringi seigeldes leiab Harry Erisedi peegli, mis peegeldab inimeste kõige sügavamat südamesoovi. Harry puhul on selleks oma surnud vanemate nägemine. Hiljem avastavad Harry, Ron ja Hermione salajase ukse, mida valvab hiiglaslik kolme peaga koer.

Noored saavad teada, et Sigatüükasse on peidetud Tarkade kivi. Edasise uurimise käigus jõuavad nad selgusele, et just seda koer valvabki. Et kivini jõuda, peavad nad lahendama mitu erinevat ülesannet. Viimasesse ruumi jõudes leiab Harry enda eest professor Quirrelli, kes seisab Erisedi peegli ees. Professorit nähes, hakkab Harry laubal olev arm kõrvetavat valu tegema ning ta saab teada põhjuse, miks professor kogu aeg peas turbanit kannab. Nimelt on külmavereline võlur Voldemort, kes Harry vanemad tappis, professor Quirrelli pea tagumisel poolel.

Voldemort soovib oma jõu taastamiseks leida Tarkade kivi ning on veendunud, et Harry teab selle asukohta. Harry aga ei tea isegi, milline see kivi välja näeb. Äkki märkab ta Erisedi peeglis oma peegeldust, mis poetab Tarkade kivi talle püksitaskusse.

Kui Quirrell kivi Harry käest ära võtta tahab, sööstab ta poisile kallale. Harry puudutus mõjub talle kõrvetavalt ning Quirrelli näole tekivad villid. Voldemort kaotab taaskord võitluse Harryle ning kaob. Harry minestab põletava armi tõttu ning ärkab üles kolm päeva hiljem kooli haiglavoodis, kus ootab teda kooli direktor professor Dumbledore.

Dumbledore viib Harry sündmuste käiguga kurssi ning seletab talle ära, miks Voldemort Harryt tappa ei suutnud ning mis tähendus on tema laubal asuval armil. Dumbledore lisab, et Tarkade kivi on hävitatud ning keegi ei saa seda enam kurjasti ära kasutada.

Kooliaasta lõpeb ning Harry läheb suveks tagasi oma tädi pere Dursleyde juurde. Kuid tema seiklused on alles alanud.

Leia raamat e-kataloogist ESTER.


Raamatututvustuse kirjutas Sille (Tallinna Keskraamatukogu praktikant)

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga