Terry Pratchett “Tillud vabamehed”

“Tillud vabamehed” on Terry Pratchetti poolt loodud Kettamaailma lugude esimene Tiffany Achingu seikluste sarja raamat. 

Kriidimaal elav 9aastane Tiffany Achingu on üks kartmatu väike tüdruk, kes unistab tõeliseks nõiaks saamisest. Oma olemuselt on ta justkui väike täiskasvanu, kes on tasakaalukas ning ei kaota närvi ka pingelistes olukordades. Kui kodu lähedale jõkke ilmub koletis, siis see ei hirmuta teda, vaid hoopis vihastab – mis mõttes on selline olend sisse end sinna seadnud? Ta kasutab oma väikest, armast, … kleepuvat, … tüütut väikevenda söödana, et koletis välja meelitada ja siis… praepanniga talle äiata. Kriidimaal aga on aga ka teisi olendeid liikvel … ja väikese tüdruku kartmatu tegu ei jää neile märkamata.

Üleüldse … Midagi imelikku ja ohtlikku on Kriidimaal teoksil. Tagatipuks röövib Haldjate kuninganna tema väikevenna (kes suudab ükskõik millest kleepuvaks muutuda). Tiffany ei leia, et see just kõige suurem õnnetus oleks, ent ta peab oma venna siiski tagasi saama! Sealjuures tulevad talle appi väikesed Mac Nac Feegle´id – väikesed sinised, naljaka olemuse ja kõnepruugiga piktsid, kes Haldjamaalt oma mässumeelsuse ja purjutamise tõttu välja olid aetud. Järgneb seiklus, mille taolist Tiffany ilmselt ka unes ei osanud ette näha. 

“Ta ei muutnud mind kusilaseks!” rõkkas Juhm Wullie õnnelikult kõigile teistele piktsidele naeratades. “Ei poisid, ma rääkisin mooriga ja ta ei vaadanud mu poole isegi kõõrdi! Ta nairatas mulle!”

Raamat sobib kõigile, kellele meeldivad fantaasiaküllased raamatud, mida lugedes saab aeg-ajalt mõnusasti naeru pugistada. 

Loe ka Tiffany sarja järgnevaid raamatuid: “Kübaratäis taevast” (olemas ka e-raamatukogus ELLU), “Talvesepp” (olemas ka e-raamatukogus ELLU), “Ma kannan keskööd” (olemas ka e-raamatukogus ELLU) ja “Karjase kroon” (olemas ka e-raamatukogus ELLU).

***
Ilmunud: Varrak, 2005
Tõlkinud: Kaaren Kaer

Leia raamat e-kataloogist ESTER.



Helen Reiser
Kalamaja raamatukogu juhataja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga