Mari Teede “Appi, me muutusime kassideks!”

Kas oled kunagi mõelnud, kui mõnus oleks olla kass? Tukkuda päevad läbi pehmes pesas päikesepaistel, meelitada toitu vaid väikese mjäu abil ning nautida pehmeid paikäsi … Selline võiks vist küll välja näha ühe kodukassi ideaalne elu. Ka siinse raamatu perel avaneb võimalus proovida kassielu, kuid sugugi mitte nii mõnusal kujul.

Kõik saab alguse sellest, kui 9aastane Andra märkab iga päev koolist tulles oma maja juures väikest vanameest. Ühel päeval meest enam pole, kuid üsna müstiliselt kaob nende pere toakass Mirri. Hoolimata otsingutest on kass justkui maa alla haihtunud. Andral õnnestub aga leida hoopis vanamees, kes ütleb, et ainus võimalus Mirri leida, on kogu pere muuta mõneks ajaks kassideks. Ja nii ootamatult nende seiklus algabki – kõigist pereliikmetest saavad isemoodi kassid. See on lugu täis fantaasiarikkaid seiklusi, mis näitab, kui tähtis on ka rasketel aegadel kokku hoida ja perena teineteist toetada. Nagu ka raamatus öeldud: “Nii oli see ikka olnud – kui üks väsis ära, siis leidis teine endas lisajõudu, et nad vastu peaksid” (lk 18)

See on igati vahva lugemine kõigile kassisõpradele, kes tahaksid tunnetada tänavakasside elu pahupoolt. Loodetavasti paneb see mõne inimese enne mõtlema, kui oma kassi linnadžunglisse hulkuma laseb, sest lisaks toidunappusele ähvardavad tänavakiisusid autod, koerad, teised kassid, kurjade plaanidega inimesed ja veel palju muud. Tähelepanu saavad ka sellised teemad, mida muidu lasteraamatutest palju ei leia, näiteks kodutud, nende eluviis ning tänavale sattumise põhjused. Kuigi raamat räägib tõsistel teemadel on seda väga huvitav lugeda. Eriline maiuspala on see kindlasti Mustamäe inimestele, sest seal kogu tegevus laiali hargneb ning nimetatud on palju tuttavaid kohti. Kui tahad teada, kas pere ka tagasi inimesteks sai ja oma kassi üles leidis, siis tasub raamat laenutada e-raamatukogust ELLU. Läbi kassisilmade paistavad inimesed pisut teistsugusemad ning nii on lihtsam ümber hinnata omadusi, mis elus tegelikult tähtsad on.

***
Ilmunud: Varrak, 2016
Illustreerinud: Kadi Kurema

Leia raamat e-kataloogist ESTER.
Loe e-raamatukogust ELLU.


Berit Berg
Pelguranna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga