Kathrine Applegate “Üks ja ainus Ivan”

Suur hõbeselg gorilla elab ühe tsirkuseteemalise kaubamaja kitsukeses klaasseinaga puuris. Päevast päeva näeb ta inimesi näpuga tema peale näitamas ja lapsi klaasi plätserdamas. Tal on oma teler, kust ta saab vaadata inimesi täpselt samamoodi nagu kaubanduskeskust külastavad inimesed teda vaatavad. Tal on oma sõbrad – koer Bob ja elevant Stella, kellega suhelda. Samuti on üks inimlaps (Julia), kellele meeldib joonistada tema puuri juures ning aeg-ajalt poetada ka Ivanile kriite ja paberit, mida inimahv hea meelega kasutab kunsti loomiseks. Ta on oma eluga kaubamajas harjunud.

Ühel päeval aga muutub kõik. Stella saab seltsilise – väikese elevandipoja Ruby. Ruby on nagu inimlaps, kellel on palju küsimusi, mis panevad gorillat meenutama oma elu enne inimeste kätte sattumist. 

Peale traagilist sündmust annab Ivan oma parimale sõbrale võimatuna näiva lubaduse, mis muudab nii gorilla enda kui ka Ruby elu igaveseks. 

Raamat on inspireeritud tõestisündinud loost, gorillast nimega Ivan. See on lugu lootusest, vaprusest ja tõelisest sõprusest, mis liigutab iga loomasõbra südant. Raamat on võitnud 2013. aastal Ameerika mainekama lastekirjanduse preemia – Newbery Medal. Lisaks on Ivanist valmimas ka film (Disney), mis kõigi eelduste kohaselt peaks ekraanile jõudma 2020. aasta augustikuus.

Päris Ivan ehk raamatu Ivani prototüüp suri 2012. aastal. Ivanist ja tema loost saab vaadata ingliskeelseid katkendeid siit:

***
Ilmunud: Pikoprint, 2014
Tõlkinud: Mario Pulver

Leia raamat e-kataloogist ESTER.
Loe raamatut e-raamatukogus ELLU.


Helen Reiser
Kalamaja raamatukogu juhataja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga