Lara Williamson „Lihtsalt spagetipoiss“

Raamatu peategelane ja minajutustaja on 11-aastane poiss Adam Butters. Ta elab kortermaja kõige ülemisel korrusel ja talle meeldivad koomiksikangelased (eriti väikesed rohelised kuuolendid titaanlased). Veel meeldib talle päikesepaiste, vana kaisukaru, oma kallis tuttmüts ja süüa konserveeritud spagetirõngaid. Tal on tore perekond ja enamasti on ta oma eluga üsna rahul. Adamile meeldib kui inimesed tema ümber on õnnelikud. Tema suur unistus on saada superkangelaseks, sest siis suudaks ta inimesi aidata ja neid õnnelikuks teha.

Ühel päeval koolis teatab õpetaja, et nende järgmine projekt on sugupuu koostamine. Adamil kerkib seoses sellega probleem – ta on nimelt adopteeritud. Kummast ta peaks siis oma projekti tegema, kas oma praegusest perekonnast või oma päris emast ja päris perekonnast? Viimastest ei tea ta suurt midagi.

Adam asub infot otsima. Ülesande teeb raskemaks see, et ta peab kõike toimetama salaja, sest ei taha oma kasuvanemaid kurvastada. Pealegi kuuleb ta ühel õhtul pealt nende omavahelist sosistamist, millest teeb järelduse, et ta võib olla muutunud oma peres üleliigseks. Abi oma murede ja saladuste osas saab ta küsida vaid parimalt sõbralt koolis.

Adam põrkub ema otsingutes mitmete segaduste otsa, kuid loo edenedes saavad mitmed küsimärgid ka lahendatud. Olles ülepea sukeldunud omaenda pakilistesse muredesse Adam küll märkab aimamisi, et keerulisi probleeme on ka tema pereliikmetel ja parimal sõbral, kuid tal ei jätku võhma neisse süveneda. Adam ei suuda küll saavutada kontakti oma bioloogilise emaga, kuid taipab, et armastav ema ja pere on tal ikkagi kogu aeg olemas olnud. Ehkki Adam tunneb end natuke nagu pusle, mida ei saa lõpuni kokku panna, sest üks viimane tükk puudub, jõuab ta äratundmisele selles osas, kuhu ta kuulub ja mõistab, et mõnele küsimusele vastuse saamine võtab aega.

See raamat räägib emadest ja armastusest, kuuluvustundest, aga ka sellest kui lihtne on juhuslikke infokillukesi liites asju valesti mõista ja valesti hinnata. Siis on hea, kui sul on keegi, kes mõistab ja hoolib.

***
Ilmunud: Varrak, 2018
Tõlkinud: Marju Roberts

Leia raamat e-kataloogist ESTER.
Loe raamatut e-raamatukogus ELLU.

Jana Orion
Kadrioru raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga