Laura Ertimo „Imelik ilm! : Miks kliima muutub?“

raamatukaas

Ühel novembrikuu päeval arutlevad kaks sõpra, Loore ja Kaspar selle üle, miks küll oodatakse valgeid jõule kui sel aastaajal sajab ju pigem vihma… Eks see tuleb kliima muutumisest, aga nad ei saa täpselt aru, mis see kliimamuutus päriselt ikkagi on. Nii otsustavad sõbrad hakata asja uurima.

Kõigepealt tehakse selgeks, mis vahe on ilmal ja kliimal, kuidas kliima on maailma eri paigus erinev ja miks see nii on. Selgeks saab ka, kuidas Maa kliima on muutunud läbi aegade ja millised tagajärjed on muutustega kaasnenud. Ja mismoodi mõjutab kliimat inimene kõigi oma tegevustega… Siinkohal muutuvad Loore ja Kaspar üpriski murelikuks: kui suured muutused on juba alanud, kas siis on veel üldse võimalik midagi päästa? Mida saaksid muuta kaks last, kui ülejäänud inimkond vanaviisi jätkab – lastel ei ole ju sõnaõigust…

Loore ja Kaspar otsustavad, et ei anna alla ja koostavad nimekirja asjadest, mida nemad igapäevaselt muuta saaksid. Sest midagi saab ära teha nii igaüks eraldi kui kõik koos tegutsedes. Inimeste loodud ühiskonda on lõppeks siiski kergem muuta kui loodusseadusi. Tähtis on mõista, et igal inimesel on vastutus selle ees, milliseks kujuneb meie planeedi tulevik. On ka mitmeid võimalusi, kuidas ühe inimese arvamust saab levitada nii, et see tooks kaasa soovitud muutusi. Raamatust leiab veel sellised kujuteldavad tegelased nagu Kliimahaldjas ja Fossiilvaim, kelle sõnade ja tegude abil samuti nii mõndagi klaarimaks saab.

Lihtsalt ja arusaadavalt seletavad autorid – geograafist kirjanik ja kunstnik üheskoos – lahti mitmed mõisted, tuues huvitavaid näiteid ja võrdlusi. Selles raamatus on väga suur tähtsus piltidel, mis täiendavad ja näitlikustavad teksti. Kunstniku käekiri on koomiksilaadne ja osa raamatu sisust ongi edasi antud koomiksina.

***
Ilmunud: Avita, 2020
Illustreerinud: Mari Ahokoivu
Tõlkinud: Annika Vesi

Leia raamat e-kataloogist ESTER.


Jana Orion
Kadrioru raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga