Radek Malý „Väljasurnud loomade atlas“

Liikide väljasuremine on osa evolutsioonist ja Maa ajaloo nelja miljardi aasta jooksul on aset leidnud mitmeid massilise väljasuremise perioode, mis kõik on toimunud enne inimtsivilisatsiooni tekkimist. Nii algab raamat väljasurnud loomaliikidest. Autor aga mainib kohe selle mõneti lohutava sissejuhatuse jätkuks, et väljasuremise ulatus ja kiirus on kaks eri asja. Inimtegevuse tõttu on liigid hakanud kaduma kiiremini kui eales varem. Kui inimeste põhjustatud liikide väljasuremine jätkub samas tempos, siis oleme praegu järgmise massilise väljasuremise ajastu alguses.

Iga väljasurnud liigiga muutub maailm vaesemaks. Inimesed on küll asutanud seemnepanku, kus säilitatakse kõigi taimeliikide seemneid, et looduskatastroofi korral oleks võimalik neid liike taastada. Aga miks me ei ole suutnud aru saada, et sellised eraldatud paigad nagu Madagaskar, Uus-Meremaa, Galápagose saarestik on samuti omamoodi aardekirstud loomaliikide säilimise mõttes? Mõned neist looduslikest kooslustest on juba inimene mõtlematult hävitanud küttimise, elupaikade rikkumise või uute loomaliikide sissetoomisega. Mõnel paigal on veel lootust säilida puutumatuna või saada taastatud…

Käesolev atlas ongi mõeldud nii hoiatuseks kui juhiseks, et õpiksime minevikus tehtud vigadest ja oskaksime praegu elavaid liike paremini kaitsta. Atlas järgib ajajoont, alustades teadaolevalt kõige vanema inimesega samal ajal elanud ja osaliselt inimese küttimise tõttu välja surnud liigiga – mammutiga. Mõne liigi umbkaudne välimus on taastatud leitud luude ja legendide põhjal (nt Haasti kotkas, lk 12-13), mõnest on säilinud üksikud topised muuseumides (nt siniantiloop, lk 26-27). Kuid mõni liik on välja surnud nii kiiresti pärast avastamist, et tema eluajal seda peaaegu ei jõutudki kirjeldada… (nt kivi-nürisaba, lk 44-45).

Raamat pakub palju huvitavat nii looduse- kui ajaloohuvilisele lugejale ning innustab omal käel veel edasigi uurima erinevate loomade, taimed ja maailma paikade kohta. Suur väärtus on detailsetel illustratsioonidel, mis lisaks loomaliigi välimusele annab aimu ka tema elukeskkonnast.

***
Ilmunud: Sinisukk, 2020
Illustreerinud: Pavel Dvorský, Jiří Grbavčic
Tõlkinud: Kersti Carsten

Leia raamat e-kataloogist ESTER.


Jana Orion
Kadrioru raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga