Jana Maasik „Õnnekaare õed ja Vimkavennad“

Kõik endised lapsed, kellele meeldis lugeda Bullerby-lugusid ja kõik praegused lapsed, kelle jaoks sealsed seiklused jäävad ajaliselt juba nii kaugeks, et raske on leida kontakti – sellest raamatust leiate kaasaegsed ja samas nii äratuntavalt Bullerby hõngulised lood. Astrid Lindgreni lapsepõlvest inspireeritud Bullerby-lood jäävad ju juba terve sajandi kaugusele minevikku. J. Maasiku Õnnekaare-lood lehvitavad neile rõõmsalt tervituseks tänapäeva laste poolt.

On üks Õnnekaare-nimeline tänav, kus elab päris palju suuremaid ja väiksemaid lapsi, sest tänav on uute majade ehitamise tõttu üha pikemaks kasvanud. Sellel tänaval elavad ka neli täpselt parajas vanuses tüdrukut, kes parimate sõbrannadena veedavad loomulikult kõik päevad koos. Nad on justnagu õed. Veel elab seal kolm nendega umbes sama vana poissi, samuti parimad sõbrad ja muidugi on neilgi oma kamp – Vimkavennad.

Suvepäevadesse jätkub stiilsete aiapidude korraldamist, jalgrattasõite ja jalkamänge, telkimist, tantsutrenne, jõekääru peidetud onne… Mõlemal kambal on omad tegemised, kuid naabrilastena puututakse ikka tihedalt kokku. Vahel nöögitakse teineteist natuke ja luuratakse vastastikku, vahel aga tegutsetakse koos – aidatakse maja värvida või päästetakse putukaid ja konni. Ülearu rikkaliku kirsisaagi möödujatele müümine on suveklassika juba Astrid Lindgreni aegadest! Õnnekaare tänava lapsevanemadki on päris normaalsed tegelased ja suuremad õed-vennad täitsa toredad, ei puudu ka lemmikloomad. Ainult vahel harva koguneb mõni murepilveke, kuid sellegi lahustab kirjanik enne kui lugu liiga hirmsaks või muserdavaks muutub.

See on üks tänuväärselt helge ja kerge suviste seikluste raamat. Sooviks lausa otsida üles sellise tänava, kus kõik saavad omavahel hästi läbi ja õnn ikka õitseb. Loodetavasti on neid tänavaid olemas mitu! Illustratsioonide autor Sirly Oder on oma isikupärase käekirjaga väikestele lugejatele ilmselt juba hea tuttav – oleks ainult tema pildid selles raamatus ka värvilised!

***
Ilmunud: Tänapäev, 2020
Illustreerinud: Sirly Oder

Leia raamat e-kataloogist ESTER.


Jana Orion
Kadrioru raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga