Luca Novelli „Hawking ja mustade aukude mõistatus“

Õhuke laste teadmiskirjanduse valdkonda kuuluv raamat tutvustab meile ühte maailma kuulsaimat teadlast Stephen Hawking´it. Stephen jutustab minavormis oma elust, alates lapsepõlvest Londonis kuni tema suurte saavutuste ja surmani välja. Kõrvalepõigetena tutvustatakse ka teisi, enne Hawking´it kuulsust saavutanud teadlasi, kelle uurimisvaldkonnad on olnud näiteks astronoomia või füüsika. Lisaks tuuakse eraldi välja erinevaid universumi uurimisega seotud teooriaid ja avastusi, nagu Suure Paugu teooria, valguse punanihe ning neutrontähed.

Stephen minategelasena jutustab lõbusalt oma õpingutest ja karjäärist, tunnistades ausalt, et kõrgkoolides õppides eriti pingutama ei pidanud ning täiesti uute avastuste esitlemine teistele teadlastele võib olla väga keeruline väljakutse. Samal ajal progresseerub tema haigus, tuntud kui ALS. Sellest hoolimata jätkab ta elamist – armub, abiellub, saab isaks, kirjutab auhindu pälviva essee ning bestselleriks saava raamatu. Selle väikese, kuid ülimalt humoorikalt kirjutatud raamatu abil antakse edasi sõnum, et kui on tahtejõudu siis ei piira meie füüsiline keha elamist ega avastamist.

Noor füüsikahuviline saab käesolevast teosest hea üldise ülevaate kuulsamatest teadlastest ning suurimatest avastustest universumi uurimisel. Raamatu lõpus on “Kosmiline sõnastik”, kus lahti seletatud mitmed raamatus esinevad mõisted, mis on olulised ka füüsika valdkonnas üldiselt.

***
Ilmunud: Argo 2020
Illustreerinud: Luca Novelli
Tõlkinud: Els Heinsalu

Leia raamat e-kataloogist ESTER.


Maria-Kristiina Pert
Kännukuke raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga