Tiina Laanem „Kollase kassi komando“

Vaikses elamurajoonis Sambliku tänaval kulgeb elu rahumeelselt niikaua kuni pikalt tühjana seisnud majja kolivad uued elanikud – tõre ja omaette hoidev perekond Tuisk. Kohe hakkab ridamisi juhtuma mõistatuslikke sündmusi: ühel naabril kaovad naaritsad puuridest, teisel torgatakse läbi autokummid, Tuiskude vanem poeg kihutab pimeduse varjus tõukerattal kuhugi ja tagatipuks seisab ühel päeval nende maja ees politseiauto… Ega muud ei jäägi üle kui et ikka oma tänava lapsed peavad asja uurimise enda kätte võtma. Kahtluse alt ei saa välja jätta paraku kedagi, isegi omaenda vanemaid mitte.

Laste igapäevaelu tahke avab autor kõigi väikeste ja suurte rõõmude-murede kaudu, mis igaühel on mõistagi erinevad. Näiteks Marta pere rahaline seis ei ole viimasel ajal kuigi hea, sest ema on ületöötanud ja peab pikalt puhkust võtma, mistõttu neil tuleb kõige pealt kokku hoida. Marta hinge poeb isegi hirm lastekodusse sattumise eest. Liisi vanemad on lahus ja tema suurim hirm on saada saadetud Rootsi ema juurde elama. Ema ja tolle uus elukaaslane on aga palju rangemad kui isa, kelle juures ta praegu elab. Joosepit jällegi ajab ahastusse täiskasvanute tahtel saadud talumatult nõme juukselõikus.

Kirjanik on põiminud tegevuskäiku sisse mitmeid motiive, mis just tänapäeva lapsi kõnetavad: räppimine ja graffiti, mobiilid ja sotsiaalmeedia, omavahelised suhted ja tõrjutus… Puudutatud on ka üleilmselt aktuaalseid teemasid nagu raiskamine, keskkonna- ja loodushoid, taimetoitlus, koroonaviirus. Nagu laste puhul ikka, elavad sellegi raamatu peategelased murede kiuste ikka oma seiklusrikast elu, lippavad koos ringi ja avastavad kõike põnevat.

***
Ilmunud: Pegasus, 2020
Illustreerinud: Anna Ring

Leia raamat e-kataloogist ESTER.


Jana Orion
Kadrioru raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga