Dieter Braun „Mägede maailm“

Saksa illustraator Dieter Braun kirjeldab raamatu eessõnas muljeid, mida mäletab enda esmakordsest kohtumistest tõeliste mägedega ning avaldab lootust, et oma raamatuga saab aidata lugejatel mägede imelist maailma tundma õppida. Tundes juba lapsest saati huvi ühelt poolt joonistamise ja teisalt metsiku looduse vastu, on D. Braun avaldanud mitmeid raamatuid loomadest ja loodusest. „Mägede maailm“ on esimene, mis temalt eesti keelde tõlgitud.

Sellest raamatust saad teada huvitavaid fakte maailma kõrgeimate mägede ja mäeahelike, nende kujunemise kohta. Tutvustatakse kõigest muustki, mis mägedega seostub: seal elavatest loomadest-lindudest, taimkattest, koskedest, koobastest, aga ka vulkaanidest ja kõrbetest. Teisalt jutustab autor ka inimese suhetest mägedega: mägede vallutamisest minevikus ja tänapäeval kuni selleni välja, millist varustust mägironijal või mäesuusatajal vaja läheb, eri rahvaste pühadest mägedest ja neile antud nimedest, inimkäte tööst mägede kujundamisel… Saad teada, miks on Fuji mägi tujukas, millist mäestikku hindavad Hiina maalikunstnikud juba sajandeid ideaalseks, mille poolest on tuntud Prantsusmaa piirkond Roussillon ja kus asub „lume kodumaa“. Teksti saadavad skeemid ja mäetippude võrdlevad kaardid raamatu lõpus (lk 92-93 ja sisekaanel).

„Mägede maailm“ on samavõrd kunsti- kui faktiteadmisi andev raamat. Dieter Brauni stiil on lummavalt isikupärane: sirgete joonte, värvigamma harmoonia ja toonide hajutamise koosmõjul on tema digitaalselt loodud illustratsioonid lakoonilised, aga samas väga detailitäpsed ja tõetruud. Neis piltides on lausa tunda valguse helendust ja liikumist!

***
Ilmunud: Koolibri, 2021
Illustreerinud: Dieter Braun
Tõlkinud: Eve Sooneste

Leia raamat e-kataloogist ESTER.


Jana Orion
Kadrioru raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga