„Minu esimene kunstiajaloo raamat“

See raamatuke viib lugeja teekonnale läbi sajandite, mitmete maade ja erinevate kunstistiilide. Iga paarislehekülg (või kaks) käsitleb ühte kunstiajaloo perioodi või ühte kunstnikku, tuues esile kõige iseloomulikuma.

Alates juba esiajaloolisest perioodist, see tähendab aegadest enne seda kui inimesed kirjutama õppisid, oskasid nad kujundite kaudu edasi anda nähtut-kogetut – luua kunsti. Seda tõendavad loomutruud koopamaalingud, mille vanus on lausa 15 000 aastat. Sealt edasi on kunst inimkonna kujunemisel ikka olulisel kohal olnud. Raamatu lõpus jõutakse välja kaasaega, kirevasse 20. sajandisse, mida esindavad popkunsti iidol Andy Warhol, tänavakunstnik Keith Haring ja tegevusmaalija Jackson Pollock.

Põnevaks muudab raamatu ise kaasategemise võimalus – lugeja saab proovida, kuidas on olla kiviaja koopakunstnik või hoopis Vana-Kreeka käsitöömeister. Iga peatüki lõpust leiab huvitavaid ideid kunstiga tegelemiseks, nt kuidas rasvakriitide abil saavutada kreeka vaasimaali efekt või värvilise paberi ruudukeste abil jäljendada Vana-Rooma kuulsaid mosaiikteoseid. Võid proovida isegi portreede loomist lilledest ja viljadest õukonnakunstnik Giuseppe Arcimboldo eeskujul või vasaku käega peegelkirjas kirjutamist nagu kuulus Leonardo da Vinci!

Põnev ja hariv raamat ühtaegu, koos vahvate illustratsioonide ja ülesannetega, mis panevad kujutlusvõime tööle.

***
Ilmunud: Otto Wilhelm, 2021
Illustreerinud: Eleonora Barsotti
Tõlkinud: Mare Toompere

Leia raamat e-kataloogist ESTER.


Jana Orion
Kadrioru raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga