Emily Hibbs „Lugusid metsast: 20 toredat lugu loodusest“

Imeilus raamat sündis kui oma võlukunstid ühendasid kaks suurepärast lugude jutustajat – Briti kirjanik, mitme lasteraamatu autor Emily Hibbs ja Iirimaalt pärit illustraator Erin Brown.

„Lugusid metsast“ sisaldab 20 lugu, igal peategelaseks üks looma- või linnuliigi esindaja. Lood on koondatud aastaaegu peegeldavateks peatükkideks, alustades kevadest. Neis loomalugudes on omapärasel moel koos väljamõeldis ja rohkelt fakte. Näiteks loos „Rebasepoeg – jäljekütt“ vaidlevad pesast eemale eksinud loomalapsed tagasitee leidmise üle. Loos „Kõige vägevam metssiga“ võtavad kaks kulti omavahel mõõtu kiiruses, möirgamises ja maa tuhnimises selgitamaks välja, kummale peaks kuuluma õigus püherdada ühes teatud mudalombis, mis jääb mõlema territooriumi piirile.

Looduses toimuv saab lihtsalt ja keeruliste terminiteta lahti seletatud: miks ja kuidas koprad tamme ehitavad, miks nahkhiir mõnikord päeval ringi lendab jne. Loomade käitumine on kirjeldatud liigile omaselt, olgugi see tõlgitud „inimkeelde“. Toredate tegelastega on väikesel lugejal lihtne samastuda. Aastaringi ja raamatu võtab kenasti kokku viimane lugu „Kakupoeg ja metsa laul“, kus metsahääled sulavad kokku lauluks, millesse on põimitud kõigi lugude tegelased. See viimane lugu võiks ärgitada lugejaidki kuulama hääli metsas, pargis, kodu ümbruses ja võrdlema, milline „muusika“ kõlab päeva eri aegadel.

Lugude pikkus on keskmiselt 3-5 lk, tänu laiale reavahele on tekst algajale lugejalegi hõlpsalt jälgitav. Raamat sobib hästi ka unejutuna ettelugemiseks.

Raamatu illustratsioonid oma detailitäpsuse ja värviküllusega loovad imelise maailma, kuhu üdini sukelduda. Kõik leheküljed on eri tooni taustaga. Koidikut ja õhtuhämarust aasal saadab roosakas taust, aga kui hakkab vihma sadama, on taust sinine; öiste stseenide juures on lehekülje värv must. On see taotluslik või mitte, mine võta kinni…

***
Ilmunud: Egmont Estonia, 2020
Illustreerinud: Erin Brown
Tõlkinud: Liis Sillaste-Toots

Leia raamat e-kataloogist ESTER.


Jana Orion
Kadrioru raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga