Astrid Lindgren „Soolavarese lood. Sõida seenele!“

See on sarja teine raamat. Esimene on „Väike loom Pellele

“Soolavarese lugude” sari toob eraldi raamatutena välja Astrid Lindgreni “Väikese Tjorveni, Pootsmani ja Moosese” noorimate laste, seitsmeste Tjorveni, Pelle ja Stina tegemised. Lapsed on iseseisvad ja saavad omapäi saarel liikudes ja tegutsedes hakkama.

Raamatus “Sõida seenele!” päästab koer Pootsman Tjorveni, kes sillalt vette kukkus. On võrratu Rootsi kevad ja perekond Melkerson on sõitnud paariks päevaks saarele, et mitte lasta kasutult seista vanal Tisleritalul, mille nad terveks aastaks üürisid. Pelle hoolitseb oma lemmiklooma, küülik Jocke eest ning veedab õhtu kevadistes kraavides, uurides putukaid ja taimi.

Järgmisel päeval juhtub aga midagi ootamatut. Kalamees Kalle Vesterman paneb Tjorveni ette paadisillale hülgepoja, kes oli võrku kinni jäänud. Vesterman teatab, et Tjorven võib hülgepoja endale võtta. Aga kas Tjorveni vanemad on sellega nõus ja kas tüdruk jaksab hüljest suureks saamiseni kala ja lutipudeliga toita? Isegi sel juhul kui Stina vanaisa Söderman lubab kaladega aidata?

„Sõida seenele“ on jutt Soolavarese loomadest, nendega koosolemisest ja nende eest hoolitsemisest. Lapsed arvestavad ka loomade tunnetega, aga ikkagi juhtub nii, et oma perenaisesse kiindunud Pootsman on veidi solvunud. Seda illustreerib hästi kunstniku pilt (lk 14).

Maria Nilsson Thore värviliste piltidega raamatus on teksti ühel lehel vähe ja see on hea võimalus koolieelikule ja 1.-2. klassi lapsele lugeda oma eakaaslastest ning tutvuda Soolavarese saare eluga. Hiljem saab lugeda lastevanematele armsaks saanud Ilon Wiklandi mustvalgete piltidega paksu raamatut “Väike Tjorven, Pootsman ja Mooses”.

„Sõida seenele!“ jutu pealkiri varasemates väljaannetes on “Mine metsa kõigi oma võlutud printsidega!”. See tuleb sellest, et Stinale meeldib kõigile muinasjutte jutustada, eriti usub ta nõiutud konnadesse.

Nii „Soolavarese lugusid“ kui „Väikest Tjorvenit, Pootsmani ja Moosest“ võib igas eas (ka täiskasvanuna) ja mitu korda elu jooksul lugeda!

***
Ilmunud: Sinisukk, 2021
Illustreerinud: Maria Nilsson Thore
Tõlkinud: Kadri Okas

Leia raamat e-raamatukogust ESTER.


Pille Talioja
Torupilli raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga