Astrid Lindgren „Soolavarese lood. Väike loom Pellele“

Kas Sa tead väikest Tjorvenit, kes elab Soolavarese saarel? Tema vanemad peavad seal poodi, tal on kaks vanemat õde ja koer Pootsman.

Õigemini ei ole Soolavarese saar, vaid saarestik: seal on ka Suursaar, Väikesaar, Knorken ja laiud. Seal on kalamehed, lehmad ja lambad mere ääres, salajased onnid, kanu nooliv rebane, laev ja paadid, sadam ja suvitajad. Rootsil on 98 372 meresaart ja rootsi kirjanik Astrid Lindgren kirjeldab meilegi tuttavat saareelu, aga erilised on ta Soolavarese lugude tegelased, kellesse autor suhtub armastuse ja sooja huumoriga.

Peale seitsmese iseteadliku, otsekohese ja päikselise tüdruku Tjorveni ei kujuta Soolavarese elu ette ka ilma perekond Melkersonita, kes Stockholmist siia puhkama sõidab ning vana Tisleritalu üürib. Kirjanikust isal Melkeril on kolm poega – Pelle, Johan ja Niklas – ning tütar Malin.

“Soolavarese lugude” sarja esimeses raamatus “Väike loom Pellele” käisid Tjorven ja Pelle omapäi paadiga Väikesaarelt Pellele lemmiklooma toomas. Kaotati aerud ja jäädi äikese kätte. Õnneks oli Tjorvenil kaasas koer Pootsman, kes oskas lapsed merehädast ära päästa.

Loe ka teist värviliste piltidega “Soolavarese lugude” sarja raamatut “Sõida seenele!”.

Kõiki Soolavarese lugusid saab lugeda Astrid Lindgreni raamatust “Väike Tjorven, Pootsman ja Mooses”, kust kõik lood ehk ei sobi koolieelikule (näiteks „Mure ja rõõm – need rändavad üheskoos“). Eraldi raamatutena ilmunud Soolavarese lood on aga helged, südamlikud ja lõbusad.

Raamatu autor Astrid Lindgren suvitas aastakümneid Stockholmi saarestikus Furusundi saarel ja tema majast sai Tisleritalu prototüüp. Fotosid sellest saate koos vanematega vaadata Johan Erséusi, Astrid Lindgreni, Margareta Strömstedti ja Jacob Forselli raamatust „Astridi pildid (lk 118-131).

***
Ilmunud: Sinisukk, 2020
Illustreerinud: Maria Nilsson Thore
Tõlkinud: Kadri Okas

Leia raamat e-raamatukogust ESTER.


Pille Talioja
Torupilli raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga