Jemma Hatt „Seiklejad ja äraneetud loss“

raamatukaas

Seiklejate sarja esimene raamat on klassikaline seiklusjutt, mida lihtsalt ei saa lugemata jätta.

Suvevaheaeg on just alanud ja juba hakkab sellega viltu vedama. Peategelase Lara arheoloogist emal tuleb töö asjus mitmeks kuuks Egiptusesse sõita, nii et nende puhkuseplaanidel on kriips peal. Niigi juba on mõneks ajaks nende juurde saabunud pidevalt pahandustesse sattuv nõbu Rufus, kes on nii taltsutamatu käitumisega, et teda ei võtaks vastu isegi ükski suvelaager. Käivitub plaan B: lapsed koos Lara truu ja targa koera Barneyga saadetakse ema äraoleku ajaks vanaonu Herbi kostile.

Tõre vanaonu elab ehtsas uhkes lossis – kui see loss ainult ei oleks osaliselt varisemisohtlik. Lossi ülalpidamiseks peab vanaonu Herb tükkhaaval müüma perekonna kunsti- ja antiigikogu. Eks see teebki tal meele mõruks. Lisaks ümbritseb lossi ammuse esivanema, seiklejast kapten John Kexley peidetud varanduse müsteerium. Nimelt ei ole mitme põlvkonna jooksul suudetud aaret üles leida, ehkki esivanem jättis endast maha vihjed. Lapsi hoiatatakse ka lagunenud lossitorni eest, kus juhtus kunagi õnnetus, millest aga keegi täpsemalt kõnelda ei taha.

Lossist leiavad lapsed endale kaaslaseks (ja giidiks) endavanuse poisi Tomi. Lossi ümbrust avastades küpseb neil otsus peidetud varandus ise üles leida. Algab nelja sõbra võidujooks ajaloolasteks maskeerunud kurikaeltega, kes on samuti aarde jälil. Põnevust, sekeldusi ja mõistatuste lahendamist jätkub igasse peatükki, sest mängu tulevad salakäigud, öine luuramine, kapteni lemmikhobuse haud, kodeeritud vihjed, isegi needused. Juhtub naljakaid, aga ka hirmutavaid seiklusi ja lugu võtab lõpuks päris ohtliku pöörde.

Raamat on inglise laste- ja noortekirjaniku Jemma Hatti tuntuima, nn Seiklejate sarja esimene osa, mis pälvinud briti kirjandusauhindadegi tunnustust: Children’s Selfies Award 2020 ja Wishing Shelf Book Awards 2019 Golden Award 9-12aastaste lugejate kategoorias, viimase puhul annavad raamatutele hinnanguid lapsed ise. Sarjas on kokku viis raamatut, eesti keeles on ilmumas juba sarja järgmine osa, „Seiklejad ja templi aare“.

***
Ilmunud: Eesti Raamat, 2021
Tõlkinud: Jüri Kolk

Leia raamat e-kataloogist ESTER.

Jana Orion
Kadrioru raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga