Indrek Rohtmets “Üks rott läks rändama”

Rändrott Krõssu rännukiri on mõnus ja õpetlik lugemine, mis üllatab ja rõõmustab igas vanuses lugejat. See paljude piltide ja huvitavate faktide kogum sobib suurepäraselt ka perega kooslugemiseks. Rotipoiss on tähelepanelik vaatleja, kes räägib asjadest lihtsalt ja arusaadavalt. Raamat näitab, et kõik meid ümbritsev on omavahel seoses ja ka igal väikesel loomakesel või putukal on oluline roll maailma kestmajäämises.

“Sel ajal kui dinosaurused ringi müdistasid ja maailma valitsesid, krabistasid põõsastes rotitaolised – just nimelt roti taolised! – loomakesed ja ootasid oma tundi. Kiiret neil polnud, kasvatasid oma lapsukesi ja tegid neile saurusemunadest kogelmogelit. Ja müdistasid need brontosaurused ja tritseeratopsid ja türannosaurused mis nad müdistasid, kuid välja nad surid. Ei jäänud siis meil, imetajatel, 60 miljoni aasta eest muud üle kui maakera oma valdusesse võtta.” (lk 6). See Krõssu monoloog on pärit raamatu eessõnast ja selgitab, miks autor just roti kui vastupidavuse sümboli raamatu peategelaseks ja minajutustajaks valis.

Raamatus on alajaotused: Põhjala ja kodumaa; Põhja-Ameerika metsad ja kõrbed; Lõuna-Ameerika metsad, mäed ja mererannad; Aafrika metsad, savannid ja kõrbed; Filipiinid. Nende alt leiab kümneid põnevaid lugusid nii loomadest-lindudest kui taimedest ja iga loo juures õpetlikud küsimused koos vastustega.

Kõndides põhjala radadel saame teada, et lepatriinu magab talveund kivi all ja seeneussid kukeseent ei söö. Uskumatu, et vastsündinud karupoeg on orava suurune ja siili kasukas koosneb 6000 okkast. Ameerikas külastame kirikurotti, kes jutustab kuninglikest sekvoiadest ja Aafrika mandril avaneb meie ees põnev maailm elevantide, lõvide, rohepärdikute ja kümnete teiste juba tuntud ja samas tundmatute tegelastega. Lõpuks põikab Krõssu Filipiinide saarestikku, et rääkida meile väga kummalisest loomakesest nimega kandlane. See loomake elab küll erinevalt rotist puu otsas, aga Krõssu tunneb temaga siiski seletamatut hingesugulust.

Raamatu lõpus on sisukord ja register, mis aitavad raamatukangelasi kiiresti leida.

Indrek Rohtmets on bioloog ja ajakirjanik, tema raamatud ja kirjutised ongi enamjaolt loodusest. Fotod on pildistanud enamjaolt kirjanik ise, aga rotipoisi joonistas kunstnik Anne Pikkov.

***
Ilmunud: Varrak, 2021
Illustreerinud: Anne Pikkov
Fotod: Indrek Rohtmets jt.

Leia raamat e-kataloogist ESTER.

Ebe Otto
Pelguranna raamatukogu juhataja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga