Reeli Reinaus „Rahel, Anders ja ajaaugud“

Rahel istub rongis ja sõidab maale vanaema juurde. Ta mõtiskleb ajast – kuidas see vahel näib kiiresti mööduvat, aga vahel venib ja venib, eriti ebameeldivate tegevuste puhul. Nagu maalesõidu puhul, mis varem tundus nii pikk, aga nüüd kui ta ei taha sinna minna, ongi juba rong tema peatuses kohal.

Rahel põgeneb maale vanemate tülide eest, neil on parasjagu käsil lahutus. Rahel elab seda rängalt läbi, tundes nagu oleks ise kõiges süüdi. Ta on endasse tõmbunud, oma linnasõpradest eemaldunud. Ka vanad sõbrad külast tunduvad ajapikku võõraks jäänuna. Ainsana klapib jutt veel Joosepiga. Vanaema omalt poolt utsitab teda külastama üht uut külasse saabunud poissi Andersit, kellega juhtus vähem kui aasta eest õnnetus. Poiss on selle tagajärjel ratastoolis ning sama kinnine kui Rahel ise.

Nii eelistabki Rahel omaette ringi jalutada, veetes aega metsas ja jõe ääres. Iseäranis tugevalt tõmbab teda metsas asuv salapärane Nõidama koobas. Kõik külas teavad, et sellega on seotud mõistetamatud sündmused, aga keegi ei räägi neist ja lastel on rangelt keelatud koopa lähedalegi minna. Ometi just sinna Rahel satub ja leiab koopast telefoni. Järgmisel korral kohtab Rahel koopa juures üht imelikku poissi, kes teda minema ajab. Küla ja koopa ajalugu uurima hakates avastab Rahel üha kummalisemaid seiku.

Selgub, et koobas toimib ajaportaalina: lähed sinna sisse ja välja tuled samas kohas, aga hoopis teises ajas. See annab Rahelile idee, et kui muuta minevikus mõnda teatud hetke, näiteks nurjata isa kohtumine tolle teise naisega ja Andersi sattumine avariipaika, ehk oleks siis olevikus kõik hästi. Rahel teeb katset, kuid kahjuks ebaõnnestub napilt. Nii ta ise arvab…

R. Reinaus armastab põimida oma raamatutesse legende ja pärimuslikke motiive. Tegelaste ajas rändamise tõttu on käesoleva raamatu süžee mitmekihilined ja pakub lugejale väljakutset, et kõikide Raheli käikudega sammu pidada. Raheli ja Andersi lugu paneb mõtlema ka pere- ja sõprussuhetele: kas ja kuidas üldse saaks aidata teist inimest, kes on väga raskes olukorras. Siin toob olukorraga leppimine kaasa lootuse ja paranemise.

***
Ilmunud: Ronk Ronk, 2021
Illustreerinud: Marja-Liisa Plats

Leia raamat e-kataloogist ESTER.

Jana Orion
Kadrioru raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga