Ketlin Priilinn „Väike raamatupoodnik Alice“

Aasta on 1885 kui Alice, kes on vaid 12 aastat vana, sõidab oma väikesest kodulinnast Londonisse, et teenida seal oma perekonna jaoks raha jõuka pere lapsehoidjana. Perel, kelle juurde ta elama asub, on neli last, kuid Alice on hoidja kahele nooremale. Alguses on Alice’il raske kohaneda. Lapsed teda ei soovi ning pereemand on range ja nõuab temalt palju. Ajapikku muutuvad suhted lähedasemaks. Vanima tütre Katherinega saavad nad parimateks sõpradeks. Katherine aitab üles otsida Alice’i vanavanemad, kes on küll rikkad, aga pole teda kunagi näinud. Alice’il on väga vaja raha, et tema väike õde Clara saaks kalleid kopsuhaigust parandavaid ravimeid.

Alice ning ta päris pere küll saadavad omavahel kirju, milles nad räägivad kõigest, mis nende elus toimub, kuid Alice tohib aastas vaid korra – jõululaupäeval – koju minna. Ta on oma perekonnast kaugenenud ning tunneb end oma vanas kodus külalisena.

Aastad mööduvad ruttu ning Alice’i hoole all kasvavad lapsed on piisavalt suured ja ei vaja enam hoidjat. Seitsmeteistaastane Alice peab leidma endale uue töökoha. Samal ajal tegeleb ta enda ja oma sõbra Katherine’i muredega. Kuhu tal minna on ja mida ta tegema hakkab, et ennast ülal pidada? Ühte ta teab kindlalt: tema jääb Londonisse!

Raamat on mõnusalt väikeseformaadiline ja kaanepiltki kutsub lugema. Sisu on põnevalt edasi antud. Raamatut on meeldiv ja kerge lugeda. Ainsana ei meeldinud, et kõik probleemid lahenesid kuidagi liiga kiiresti, järgmisel leheküljel.

Minu arvates ei anna see päris noorteraamatu mõõtu välja. Võiks soovitada neile lastele, kellele meeldib lugeda ajaloolisi raamatuid, on see ju 2022. a kirjastuse Hea Lugu ajalooliste romaanide võistlusel äramärgitud töö.

***
Ilmunud: Hea Lugu, 2022

Leia raamat e-kataloogist ESTER.

Triine Ehala
Sääse raamatukogu vabatahtlik

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga