Jonathan Stroud “Kisendav trepp”

Viiekümne aasta eest otsustasid surnud surnuks jäämise asemel maa peale kummitama tulla. See oli niivõrd suur probleem, et seda hakatigi Probleemiks nimetama. Nimelt ei ole kummitamine ainus tegevus, milleks kummitused võimelised on: nende kohalolek langetab toatemperatuuri mitmeid kraade ning pelgalt nende puudutus võib inimesi halvata või isegi tappa. 

Peagi selgus, et täiskasvanute meeled on kummituste nägemiseks ja kuulmiseks lihtsalt liiga nürid. Kuna lapsed ja noored veel kummitusi näevad ja kuulevad, on nad võimelised Probleemiga võitlema. Parimate tajudega noored treenitakse agentideks, kes koonduvad agentuuridesse.

Lucy Carlyle saabub Londonisse, otsides tööd agendina. Peale pikka ebaõnnestumist suurte agentuuride intervjuudel leiab ta endale töökoha pisikeses ja kaootilises agentuuris nimega Lockwood & Co. Agentuuri asutaja ja juht Anthony Lockwood ei ole Lucyst kuigipalju vanem ning seda ei ole ka George Cubbins, agentuuri ainus töötaja.

Oma kahtlase maine tõttu – kes nendel teismelistel silma peal hoiab? – on Lockwood & Co’l  enamasti ülimalt keeruline tööotsi saada. Üks täielikult ebaõnnestunud juhtum tekitab aga lisaks kahjutasu nõudele niivõrd suure pakkumiste põua, et neil ei jää muud üle kui võtta vastu tööots, mis paneb ka kõige julgemal vere soontes tarduma.

“Kisendav trepp” paneb lugeja samal ajal hirmust küüsi närima ja naerust turtsuma. Seetõttu ei soovita ma seda öösel lugeda – sa kas hakkad valju häälega naerma ja äratad oma naabri üles või ei saa ise magama jääda kartes, et kusagilt kargab välja kummitus. „Kisendav trepp“ on esimene raamat sarjas „Lockwood & Co“, eesti keeles saab lisaks lugeda veel sarja teist osa „Sosistav kolp“.

***
Ilmunud: Pegasus, 2015
Tõlkinud: Marge Paal

Leia raamat e-kataloogist ESTER.

Saskia Olep
Sääse raamatukogu vabatahtlik

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga