Janno Põldma „Leiutajateküla jõulud“

Leiutajateküla elanikud on teada-tuntud sooja südamega tegelased. Nii ei ole midagi imestada, et neil õnnestus poolkogemata leiutada muu hulgas ka jõulukinkide tegemise traditsioon. Ühe ammuse kibekülma ja tuisuse talve aitasid üle elada just heade naabrite vastamisi tehtud vajalikud annid: soojad kampsunid ja sokipaarid, moosid ja teesegud. Järgmistel talvedel toredat kinkimise kommet jätkati, loosiga sai määratud oma küla jõuluvanagi.

Jõuluhommikul järgneb lugeja Kärbes Jaagule, kes äratab järgemööda kõik külaelanikud ja ühtlasi tuletab igaühele meelde päeva tähtsaimat ülesannet – valmistada üks jõulukink. Esimesena koputab Jaak Lotte aknale ja koeratüdruk ongi krapsti voodist väljas, niisamuti ka kass Mati ja jänes Adalbert. Suslik Väino on olnud aga kaval: et kauem unenägusid nautida, on ta end Jaagu eest ära peitnud.

Päev möödub ettevalmistuste melus. Õhtu eel aga märgatakse metsas lumehanges jõuluvana mütsi ning kohe käivitub suuremahuline päästeoperatsioon. Hädalised saavad abi ja doktor Avelt ravi ning jõulud on taaskord päästetud. Isegi suslik Väino leitakse lõpuks üles, tema ise leiab üles oma sepikumasina ja armas kaasa Sohvi aitab jänes Adalberti kingikitsikusest välja. Pidu kestab südaööni, õnnelik ja rahul on väikseimgi metsalepatriinu.

Raamat toob naeru näole, sest ei ole asja, millest Leiutajateküla rahvas rõõmu tunda ei oskaks. Varajane äratus, paks lumi, jõuluõhtu ettevalmistused, sõbralt saadud nõu, ootamatu seltskond – kõik võetakse vastu hea tujuga. Samavõrra rõõmu pakuvad ka juba varasematest Lotte-raamatutest tuttavad Heiki Ernitsa illustratsioonid. Neilt leiab palju detaile, mis elu nauditavaks teevad: suitsusauna keris, jääaugus suplemine, kurgi- ja moosipurgid, triibulised kaltsuvaibad, küdev kamin, hea õunakoogi retsept…

***
Ilmunud: Tammerraamat, 2022
Illustreerinud: Heiki Ernits

Leia raamat e-kataloogist ESTER.

Jana Orion
Kadrioru raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga