Margo Rabb „Lucy Clark ei palu vabandust“

Raamatu värviline ja kirev kaanekujundus tõmbab tähelepanu, kuid alles pärast lugemist avanevad detailide tähendused: rebane, avatud raamat, tordivaagen. Isegi igal lillel (daalia, võõrasema, moon jne) on selle raamatu kaanel oma tähendus.

Loo peategelane, 16-aastane Lucy Clark on parajasti jõudnud omadega elu halvimasse punkti, teda on tabanud üks kaotus teise järel. Armastatud vanaema, kes teda kasvatas, suri aasta eest ja Lucy ainus kodu ehk vanaema maja on maha müüdud. Ta peab õppima jäikade reeglitega Thorntoni akadeemias ja elama kooli õpilaskodus, sest tema vanematel ei jätku omaenda projektide kõrvalt tütrega tegelemiseks aega ega huvi. Lucy jäi ilma parimast sõbrannast Dynast, kes oma isa nõudmisel koolist lahkuma pidi. Kaasõpilaste seas on mitmeid, kes Lucyt kiusavad. Pärast vahejuhtumit, kui Lucy toast avastati kass (lemmikloomad olid kooli õpilaskodus keelatud!) ja ta ründas üht kiusajat, otsutasid Lucy isa ja kooli direktriss miss Beverly Leery tüdruku õppetööst eemaldada. Lucyle leiti New Yorgis koht eaka ja eeldatavasti luuludega vanadaami abilisena tingimusel, et ta elab oma nõo Nanette’i juures, kes tal silma peal peab hoidma.

Nagu ikka, ei ole kõik päris nii nagu pealtnäha paistab. Vanaproua Edith osutub vägagi teraseks, elurõõmsaks ja julgeks isiksuseks. Hädise vanakese asemel kohtub Lucyt rikka pärijanna, aiandusalaste teoste tunnustatud autori ja endiselt tegusa andeka aednikuga. Lucy tutvub ka Edithi sõbranna Alice’i ehk Mimsyga, kes endise näitlejannana on veel kirevam natuur ja lisaks imelise aia omanik. Tänu hämmastavale juhusele leiab ta üles sõbranna Dyna, kes otsustab jäädagi Lucy juurde suurlinna. Tutvudes päev-päevalt ülejäänud majarahva ja tegelastega, kes Edithi ümber on koondunud, saab selgeks, et keegi ilmselt tõesti püüab teda tappa. Söakas nelik Lucy, Dyna, Edith ja Mimsy võtavad kurikaela otsimise käsile ning vajadusel eiravad reegleid ja rikuvad seadusi. Mõrvar on arvatust lähemal, ent mitte seal, kuhu ilmsed jäljed viivad.

New York, mis algul tundus karistusena, osutub nii Lucy kui Dyna päästerõngaks, mis aitab neil oma elueesmärkides selgusele jõuda. Nii on see raamat ka lugejale väikeseks lootust süstivaks vastukaaluks muidu otsast otsani probleeme ja hädasid tuubil täis noorteramatute seas. Loost ei puudu ka väike annus armastust. Oluline sõnum sõprusel, mis võib olla põlvkondade ülene: sõbra tugi aitab rajal püsida ning raskustest, ohtudest ja kaotustest üle saada.

Teksti ilmestavad iga peatüki alguses tuntud autorite tsitaadid ja peatükkide sees noore Edithi poolt ajakirjale igakuise kolumni jaoks kirjutatud „Foxi elamise reeglid“. Kriminaalsete mõistatuste lahendamise vahepeal naudivad tegelased kohvikutes maitsvaid kooke, tutvuvad imeliste aedadega ja tuhnivad Edithi eraraamatukogu kaoses. Raamat kõnetab ilmselt eelkõige neid lugejaid, keda köidab nn cosy crime ja kel on sarnaselt peategelastele huvi taimede vastu.

***
Ilmunud: Rahva Raamat, 2022
Illustreerinud: Lisa Perrin
Tõlkinud: Reti Maria Vahtrik

Leia raamat e-kataloogist ESTER.

Jana Orion
Kadrioru raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga