Asli Perker „Mu ema on kaheksajalg“

Raamatu peategelased on vahva väike poiss Tõnis ja tema ülitoimekas üksikema. Tõnise arvates on tema ema täiuslik ja väga osav – ta teeb süüa, kastab lilli, koristab maja, töötab sülearvutis, teeb Tõnisele limonaadi ja mängib temaga palli. Kõike seda teeb ta korraga ja kõik saab ka õigeks ajaks tehtud – ema on lihtsalt suurepärane!

Lisaks kõigele muule meeldib Tõnisele ka see, kui ema talle raamatut ette loeb. Ühel päeval riiulist raamatut otsides leiab Tõnis ühelt kaanepildilt olevuse, kes täpselt ema moodi välja näeb. Tõnis on nüüd veendunud, et tema ema on kaheksajalg, kuid ema ainult naerab selle üle ega tee väljagi. Asi on selge – ema on küll kaheksajalg, aga ta ise ei teagi seda.

Tõnis asub asja lähemalt uurima. Kui ema ja Tõnis ema vanasse kodulinna kolivad, siis leiavad nad enda ümbert terve hulga toredaid inimesi, kes neid iga päev väikestes toimetustes aidata soovivad. Enam ei pea ema üksi kõigega hakkama saama. Vahel tuleb appi Tõnise vanaema või vanaisa, vahel mõni muu sõber või sugulane. Kõik need inimesed on abivalmid ja hoolivad ning mis kõige huvitavam – Tõnis märkab, et iga abistaja ilmumisega kaotab kaheksajalast ema ka mõne oma kombitsa.

Tuleb välja, et ema ei olegi tegelikult kaheksajalg. Kui talle selleks võimalus antakse, siis on ta hea meelega lihtsalt tavaline kahe käega ema, kellel jääb õhtuks energiat ülegi, et Tõnisega koos mõnusasti aega veeta ja koristamise asemel popkorni süües multifilmi vaadata. Raamatu alguses on toodud Maya Angelou tähenduslik ütlus: “Ühe lapse üleskasvatamiseks läheb vaja tervet küla.“ Isegi superemana on raske kõigega üksi hakkama saada ja on hea, kui meie ümber on inimesi, kellele saame vajadusel toetuda.

***
Ilmunud: Vesta, 2023
Illustreerinud: Ezgi Keleş
Tõlkinud: Kadri Metsma

Leia raamat e-kataloogist ESTER

Gerli Rapper, Männi raamatukogu juhataja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga