Katariina Heilala (koostaja) „Muumioru kokaraamat“

Tove Janssoni „Trollitalv“ algab sellega, et magavas muumimajas keset talve ärganud Muumitroll tunneb – kõht on tühi. Köögis avastab ta kapi alt aga tundmatu olevuse. Esimese asjana pakub Muumitroll kutsumata külalisele süüa: pudistab talle põrandale kuivikutükikesi ja tilgutab mustikamahla. Muumimamma moosikeldrist käivad matti võtmas vist küll kõik Muumioru asukad (eriti nõutud on maasikamoos). Muumimamma ise toimetab alalõpmata köögis ja aias või pakib oma kallite jaoks piknikukorvi. Kui muumipere papa eestvõttel ajutiselt üksikul saarel elab, siis unistab mamma adrupeenardel kasvavatest köögiviljadest ja eriti õunapuust – et oleks vilju, millega peret toita. Muumiraamatud on täis kirjeldusi mõnusaist eineist ja lugedes soovid tihtipeale, et saaks isegi istuda koos muumiperega nende õdusal verandal hommikusöögilaua ümber või Tuu-Tiki supelmajas küdeva ahju paistel ja süüa tema nähtamatute karihiirte keedetud kalasuppi. Või osaleda rikkalikult kaetud laudadega pidudel, mida raamatutegelased korraldavad, nt Isevalitseja aiapidu „Muumipapa memuaarides“ või augustikuine aiapidu „Võlukübaras“.

Muumide armastus hea toidu vastu on inspireeriv, mistõttu ei ole sugugi üllatav, et kokku on kogutud hulk retsepte koos neid ilmestavate tsitaatide ja illustratsioonidega Tove Janssoni raamatutest. Kokaraamatu algusest leiab Muumioru asukate iseloomustused ja milliseid toite nad kõige meelsamini valmistavad või söövad. Retseptid on rühmitatud selle järgi, kust peamised koostisosad saadakse: „Peenramaalt ja puuviljaaiast“, „Metsast“, „Kalavetelt“ jne. Eraldi peatükid on aga jookide ja pannkookide kohta, kuna muumiraamatute tegelased korraldavad aeg-ajalt põhjalikult ette valmistatud piknikke. Mõistagi ei ole kokaraamatus unustatud ka neid puhkusid, kui tuleb katta laud ootamatult saabunud külalistele. Mõneti soomepärastes retseptides kogevad vanema põlvkonna muumifännid äratundmisrõõmu nõgesesupi, kapsarullide või seenetoitude üle. Nooremate jaoks lisab neis põnevust mõni uudne koostisosa.

Hoolimist saab väljendada ja tunda südamega tehtud toidu kaudu, see on siin kõledavõitu ja heitlikus maailmas küll üks asi, mille peale iga väikseimgi troll ja arglik pisimutukas täiesti kindel saab olla. Muumioru kokaraamat kutsubki väikeseid ja suuri üheskoos toitu ja selle valmistamist nautima. Retseptid on tõhusad, väiksemad lapsed vajavad kindlasti täiskasvanute abi. Neid, kes veel muumidega tuttavad ei ole, kutsub see raamat Muumioru maailma ja tegelasi lähemalt uurima.

Viimastel aastatel on ilmunud veelgi Muumioru tegelastega seotud aimeraamatuid, mis tutvustavad lastele taimi, seeni, kalu ja putukaid. Eesti keelde on tõlgitud „Nuuskmõmmiku kalaraamat“ (2022, koostanud Miina Mäki) ja „Koduvana taimemapp“ (2021, koostanud Päivi Kaataja) ja „Väikese My mutukaraamat“ (2023, koostanud Sarja Hakala).

***
Ilmunud: Hea Lugu, 2023
Illustreerinud: Tove Jansson
Tõlkinud: Triin Tael

Katariina Heilala (koostaja) “Muumioru kokaraamat” e-kataloogis ESTER

Jana Orion

Kadrioru raamatukogu vabatahtlik

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga