Kęstutis Kasparavičius “Laisklejate maa”

Illustraator: Kęstutis Kasparavičius

“Laisklejate maa” on eripäraselt ja kaunilt illustreeritud Leedu autori lasteraamat. Teoses asuvad kolm peategelasest kassi raske ja väsitava mitte millegi tegemise eest pääsemiseks teele saladuslikule maale, kus töötamine on rangelt keelatud. Kuuldused heast elust ja laisklemisest ahvatlevad teisigi “kohustustest ülekoormatuid”, kes liituvad kasside seltskonnaga. Üheskoos avastatakse erinevaid linnasid, mis on magusast tehtud ning looduslikke nähtuseid nagu Apelsinijõgi, Jääpuu ja Rahapuu.

“Kui teistes riikides tuleb raha teenimiseks tööd teha, siis Laisklejate maal on hoopis teised lood. Siin ei ole töötamine soovituslik ning rasked ja väsitavad tööd on üldse keelatud. Kui kellelgi tekib vajadus kuldmüntide järele, siis tasub tal vaid leida üles üks rahapuu. Neid asub siin iga nurga peal. Peab vaid puu otsa ronima ning seda tugevalt raputama.”

Millega siis tegelevad Laisklejate maa asukad? Vastus on väga lihtne — nad viimistlevad magamise täiuslikku kunsti.

“Üks tegevus on Laisklejate maal väga oluline ning tihtipeale isegi kohustuslik. Selleks tegevuseks on hea ja pikk uni. Magada võib siin maal nii palju kui soovi on. /…/ Magada võib igal pool, kus uni peale tuleb: muruplatsil, pargipingil või kasvõi jääpuu oksal.”

“Laisklejate maa” on täis paradokse, mis muudavad raamatu lugemise lõbusaks ja värskendavaks kogemuseks. Iga lasteraamat ei peagi järgima gravitatsiooni- ega loodusseaduseid.

***
Sinisukk, c2019

Leia raamat e-kataloogist ESTER.



Birgit Kirsipuu
Sääse raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga