Agnes Kolga „Jagatud saladused“

Mõni raamat on oluline, mõni raamat on hea, mõni raamat on silmiavav, aga mõni raamat on kõike seda ja veel pealekauba hädavajalik.

Eestikeelse noortekirjanduse riiulil võib küll leida teoseid, kus lapsevanemate suhetes leidub lähisuhte vägivalda, kuid midagi sellist, kus nii ehedalt kirjeldadakse ahistamist, manipuleerimist, väjapressimist ja alandamist noore enda suhtes, ei ole. Ja seda just noorte endavahelistes lähisuhetes, mitte läbi koolikiusamise prisma. Selliseid teemasid kajastatakse tavaliselt keskealistele naistele mõeldud kirjanduses, mis on muidugi ka positiivne, kuid siis on juba hilja. Lähisuhte vägivald ja vaimne ahistamine on teema, millest tuleb avalikult kõneleda ja palju, et inimesed oskaksid seda ära tunda ning ennast kaitsta.

See on lugu Hannast, kes on äsja lahku läinud oma poisist, kuid kes sellegipoolest käib muudkui tema kodu juures, jälitab teda poes, palub andestust ja manipuleerib. Hanna peab välja mõtlema, mida ta päriselt tahab, kas sõprade soovitused on asjakohased ja kas hakata poisiga taas käima. Agnes Kolga näitab ehedalt nooruse eneseotsinguid. Igapäevast enesekehtestmaist nii sõprade kui ka poissõbra ja perekonna ees. Kuidas jääda iseendaks ja täita oma soove samas kellelegi liiga tegemata. Ja kõige tähtsam – kuidas teha seda kõike nii, et ise kannatajaks ei jääks.

***
Tänapäev, 2019

Leia raamat e-kataloogist ESTER.

Mirjam Kaun
Eestikeelse kirjanduse osakond

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga