Edgar Valter “Pokuraamat”

Edgar Valter pikemat tutvustamist ilmselt ei vaja, teda teavad kõik. Ta oli peamiselt tuntud illustraatorina, aga ka lastekirjanikuna. Akadeemilist kunstiharidust tal polnudki, ta oli iseõppinud kunstnik. Valter illustreeris ligi 250 raamatut, mis on jäänud lastekirjanduse nüüdisklassikasse, sealhulgas “Nukitsamees”, “Kunskmoor”, “Arabella mereröövlitütar”, “Kallis härra Q”, “Nublu”, “Krõll”, “Triinu ja Taavi jutud”, “Suur maalritöö” ja “Sipsik”. Edgari pildid on tõesti sellised, mis väga ka meeldivad lastele ning on korduvalt tunnustust saanud näiteks Nukitsa konkursil. Ta on ka selles suhtes üsna ajatu, et tema pildid on rõõmustanud juba mitut põlvkonda lapsi.

Edgar Valteri debüüt lastekirjanikuna toimus aastal 1994 kui ta kirjutas “Pokuraamatu”. Selleks ärgitas teda pidev lasteraamatute joonistamine ning kodukoha Võrumaa maaliline loodus. Hiljem on lisandunud veel kaks raamatut Pokude-sarjast ning mitmeid muid toredaid teoseid lastele, milles kajastub tema loodusearmastus ning ajaloohuvi. Öeldakse, et Valteri raamatutes kujust väga ei kujutata ning selle kohta on ta ise öelnud, et inimesi on igasuguseid, aga tema eelistab lävida heatahtlikega.

“Pokuraamat” on üks minu lapsepõlve lemmikuid. See on soe ja looduskeskne teos, kus mets ning loodus on puutumatu ja sõbralik keskkond. Edgar Valteri teosed on looduse tutvustajana ka looduskaugematele linnalastele arusaadavad. Raamatu keskmes on loodus, tegelasteks isikustatud tarnamättad ehk pokurahvas. Ainukene inimene Puuko, kes võiks kujutada autorit ennast ideaalmaailmas, näevad nad ju ka väga sarnased välja. Ta on tegelane, kelle minevikust või taustast me midagi ei tea, ühtesulanuna loodusega kasvab ta nagu taim. Loomtegelastest on esindatud Puuko kass Sooru ja koer Eku, mõnes episoodis ka metsaloomad ning liikidevahelised suhted on sõbralikud. Tegemist on nö seisundiraamatuga, kus tegevust on vähe ning rõhk on mõtetel ja tundmustel. 

Raamat räägib olulistel teemadel nagu:

  • Loodushoid: “Inimene võib kuivendada maad, kaevata kraave, juhtida veesooned mujale või hävitada. inimene on ainumas olevus, kes loodust oma noka järgi kohendab”.
  • Kuidas inimkultuur mõjub loodusele hävitavalt ning selle taastamise peale mõeldakse vähe.
  • Aastaring
  • Elu- ja avastamisrõõm
  • Õppimine ja uudishimu
  • Looduse tundmine ja tunnetamine “Me oleme kõik selle suure ja targa looduse pisukesed ahelalülid. Me elame täna ja igavesti.”

Pokuraamat on niivõrd ajatu, et sellest on kordustrükke ilmunud mitmeid ning saadaval on ka audioraamat. Ära ei saa unustada ka Pokuraamatu maalilisi pilte. Pokude kodu on realiseerunud Võrumaal ning kannab nime Pokumaa. Seal saab tutvuda raamatu originaalillustratsioonidega, Puuko taluga, matkamänguraja ja taimede õpperajaga.

***
Viimati ilmunud: Rahva Raamat, 2019
Illustreerinud: Edgar Valter

Leia raamat e-kataloogist ESTER: 1994, 1995, 2009, 2019, audioraamat


Berit Berg
Pelguranna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga