Anett Tuisk „Tulevikuta lootus“

Jako on populaarne 12. klassi õpilane, kes tegeleb korvpalli mängimisega (seda mitte huvi pärast, vaid isa käsul). Nooruk veedab meeleldi oma vaba aega naiste, alkoholi või sõprade seltsis. Õppimine ei tule kõne allagi, sest tema arvates on elus tähtsamaid asju kui tuupimine. Ta elab oma perega koos ning tal on kohusetundlik väike õde, kes tihti kaebab ta peale. Ühel päeval sõbraga kohtuma minnes avastab Jako, et tema kallist firmakotist lekib mootoriõli, mille ta just garaažist oli võtnud. Noormees vihastab ning leiab kogemata koti alt tundmatu märkmiku. Ta ei tee sellest välja ja viskab esialgu kotti. Hiljem tuleb tal leitud märkmik meelde ning ta loeb sealt esimesi lehekülgi. Keegi Nella on kirjutanud: “Ma ei taha siin enam olla.”. Jakole ei meeldi lugemine, kuid miski selles 150-leheküljelises märkmikus paelub teda. Ta loeb edasi ning saab aru, et märkmik on segu lapsepõlvemälestustest ja tunnetest. Tüdruku pihtimused on huvitavad ning kaasahaaravad.

Jako leiab end rasketel aegadel märkmikku lugemast, ta küll ei kavatsenud kellegi teise salajasi märkmeid lugeda, aga nii lihtsalt juhtus. Nella tundub olevat endassetõmbunud ja vaikne tüdruk. Tal on palju öelda maailma ja oma elu kohta: teda kiusatakse, ta pigem kõnnib selle tõttu kaks kilomeetrit kooli, et mitte bussiga sõita, ta ei ole populaarne. Jako tunneb talle kaasa, ent samas leiab, et neil on nii mõndagi ühist. Nellale lähenemine on muutunud nii kergeks tänu sellele märkmikule, kuid igal asjal on algus ning lõpp.

***
Ilmunud: Tänapäev, 2016

Leia raamat e-katalooogist ESTER.Birgit Kirsipuu
Sääse raamatukogu juhataja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga