Tove Jansson “Trollitalv”

“Trollitalv” on üks Tove Janssoni muumiraamatute sarjast, mida kirjastus Hea Lugu alates 2019. aastast taas välja hakkas andma. Uue sarja raamatud on armsa kujundusega ja pisikeses formaadis, väga mugavad kaasas kanda. Eriliseks teeb selle sarja asjaolu, et esmakordselt ilmus eesti keeles ka sarja päris esimene osa “Väikesed trollid ja suur veeuputus”.

“Trollitalv” on lugu sellest, kuidas muumitroll ootamatult keset talve üles ärkab. Ülejäänud pere on sügavas talveunes, aga tema ei suuda enam uinuda. Nii võtab ta nõuks uurida, missugune näeb välja talvine maailm. Alguses tundub kõik väga nukker, külm ja mahajäetud, aga peagi avastab ta, et ka talvel on küllaga oma võlusid ja lisaks tegutseb väljas hulgaliselt huvitavaid tegelasi, kellega ta kunagi varasemalt pole kohtunud.

Nagu muumilood ikka, on seegi raamat tore positiivne lugemine, mis sobib ühtviisi hästi nii lastele kui ka täiskasvanutele. T. Janssoni kirjutamise stiil pakub naudingut: lihtne, humoorikas, väga heade kirjeldustega, nii et lausa näed pilte vaatamatagi oma silme ees raamatu tegelasi ja kogu muumide maailma. Silma jäi ka mitmeid toredaid mõtteteri, näiteks Tuu-tiki järgmine mõtisklus: “Seiklusjuttudes on see alati nii. Ikka kedagi päästetakse ja keegi saab päästetud. Ma tahan, et keegi kunagi suvatseks kirjutada ka nendest, kes kangelasi pärast üles soojendada püüavad.”

Muumiraamatute eest on Tove Jansson pälvinud mitmeid autasusid, nt Hans Christian Anderserni lastekirjandusauhind (1966), Selma Lagerlöfi auhind (1992). Muumiraamatute sarja soovitab ka Eesti Lastekirjanduse Keskus.

***
Ilmunud: Hea Lugu, 2019
Illustreerija: Tove Jansson
Tõlkija: Vladimir Beekman

Leia raamat e-kataloogist ESTER.


Ketlin Rauk
Pääsküla raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga