Kadri Hinrikus “Millest sa unistad?”

Raamatus on 14 toredat lugu laste unistustest. Nagu kõik lapsed on erinevad, nii on ka unistused erinevad. Enamik raamatus kajastatud unistusi on üpriski argised, millega iga laps on kokku puutunud ja millega on tal lihtne samastuda. Näiteks Anna, kes on lasteaialaps, unistab sellest, et tema suur viiendas klassis õppiv õde temaga mängiks. Kuigi õel on koolitöö ja huviringid ja sõbrad, siis ükskord ikkagi väikese Anna unistus täitub, kui suur õde teda hoiab ja talle raamatut ette loeb.

Tuleb ette olukordi, kus laps teeb midagi täiesti uut ja esmakordselt ja see tundub nii põnev kui ka hirmutav. Nii unistab Laura öösel telgis ööbimisest, sest suure venna meelest oli see väga äge. Kui aga Laura oma unistust teostada püüab, tuleb talle hoopiski hirm peale. Küll on hea, kui lapsel on mõistvad vanemad, vanavanemad või sugulased, kes last halvustamata ja moraali lugemata oskavad head nõu anda ja teda õigele teeotsale juhatada.

Samuti puutuvad lapsed kokku erinevate eluolukordadega, millest nad saavad aru oma elukogemuse järgi. Täiskasvanute maailm pole sugugi lihtne. Nõnda juhtub Andreasega, kelle perre sünnib väike õde ning pere elukorraldus on selle tõttu täiesti muutunud. Andreas pole peres enam kõige tähtsam. Talle tundub, et kogu elu keerleb ainult beebi ümber. Andreas püüab ema ja isa aidata, sest tema meelest on vanemad suurest kurnatusest kokku vajumas.

Unistused on väga olulised. Isegi siis, kui sa ei oska oma unistusi kirja panna, nagu Mattias kirjandit kirjutades. Isegi siis, kui sa võib olla ei oskagi suurelt unistada. Vahel aga juhtub, et saavutad elus seda, millest unistadagi ei osanud.

Kõik lood on väga elulised. Lahendused on humoorikad ja helged. Olgu lapse mure suur või väike, kõik mured on lapse jaoks tähtsad ja vajavad lahendust. Seetõttu oleks hea lugeda raamatut koos lapsega, arutleda lugude üle ning ka ise meelde tuletada, kui tähtsad on kõik laste väikesed probleemid ning kuidas last tasakaalukalt abistada.

Laste unistused on toredatesse piltidesse joonistanud Anu Kalm.

***
Ilmunud: Tammerraamat, 2019
Illustreerinud: Anu Kalm

Leia raamat e-raamatukogust ESTER.


Kersti Jürimaa
Männiku raamatukogu juhataja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga