Frances Hodgson Burnett “Salaaed”

“Salaaia” peategelaseks on 10-aastane Indias sündinud tüdruk Mary, ärahellitatud, ebaviisakas ja rõõmutu, alati harjunud oma tahtmist saama. Mary elu muutub aga põhjalikult pärast vanemate surma, kui ta saadetakse Inglismaale onu juurde elama. Onu elab suures ja uhkes mõisas, kuid ei suhtle lapsega eriti ja suurema osa ajast on tüdruk üksi. Mõisa territooriumil ringi uidates avastab ta salajase aia, mis üksildasele ja segaduses lapsele palju rõõmu ja lohutust pakub. Esmakordselt elus leiab tüdruk endale ka sõbra – toatüdruk Martha 12-aastase venna Dickoni. Tasapisi õpib Mary sõbralik olema ja teistega arvestama. Majas paistab aga olevat veel mingi kummaline saladus ja Mary võtab nõuks selle välja uurida.

“Salaaed” kuulub lastekirjanduse klassika hulka nagu ka sama autori teised teosed, näiteks “Väike printsess” ning “Väike lord Fauntleroy“. Frances Hodgson Burnetti raamatutes kannatavad lapsed sageli tõsiste eluraskuste all, aga kõik lõpeb ikka hästi ning lood tervikuna on väga südamlikud ja positiivsed. Palju rõhutatakse seda, kui tähtis on olla heatahtlik ja teiste vastu sõbralik, samas ei muutu raamatute toon liialt õpetavaks ega manitsevaks.

“Salaaed” ilmus originaalis esmakordselt 1911. aastal ning eesti keelde tõlgituna 1993. aastal.

Raamatut soovitab Eesti Lastekirjanduse Keskus ning sellest on tehtud mitmeid lavastusi ja filme. Uusim neist jõuab meiegi kinodesse 2020. aasta sügisel.

***
Ilmunud: Tänapäev, 2019
Illustreerija: Charles Robinson
Tõlkija: Anna Mägi

Leia raamat e-kataloogist ESTER.



Ketlin Rauk
Pääsküla raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga