Kelly Barnhill „Tüdruk, kes jõi Kuud“

Iga aasta ohverdatakse Protektoraadi linnas üks beebi. Laps jäetakse linna lähedal asuvasse metsa kurjale nõiale. Nii tehes usuvad linnaelanikud, et nad hoiavad ära tragöödia ja kurja nõia kättemaksu. Igal aastal tuleb Hundinuia kuningriigi Kurbuse linna (ehk Protektoraati) nõid nimega Xan. Ta ei saa aru, miks inimesed jätavad oma lapsi talle metsa. Xan pole südametu ega kohe kindlasti mitte kuri nõid. Ta võtab alati lapse endaga kaasa ning viib ta teistesse linnadesse, kus otsib beebile suurepärase perekonna. Teekond teise linna on pikk ning võtab kaua aega. Xan toidab beebisid tähevalgusega, mida ta võluväe abil ammutab tähtedest. See on sama toitev (või ehk isegi rohkem) kui piim. Xan on nii toiminud aastaid ja oma pika elu jooksul on ta palju lapsi päästnud. Lahke nõid elab metsas koos sookoletise Glerki ja tillukese draakoni Fyrianiga.

Protektoraadi linnas on jälle kätte jõudnud aeg beebi ohverdamiseks. Linnas vastutab selle eest Suurvanem Gherland, kes tänavu peab ringi talutama sugulasest õpipoissi Antaini. Poiss on peaaegu 13-aastane. Ta loodab Gherlandi õpilasena saada ise üks päev Suurvanemaks (tema emal on muidugi suuremad lootused ja ootused kui poisil). Antain pole ohverdamispäevast kunagi aru saanud. Miks jäetakse väike laps ihuüksinda metsa? Kas metsloomad last ära ei vii? Kas kuri nõid on üldse olemas? Täiskasvanutele ei saa vastu rääkida ning Antain näeb, kuidas noorkuu-sünnimärgiga laps tiritakse vägisi tema ema käest ära ning viiakse ohverdamiseks metsa. Lapse ema vangistatakse, kuna ta ei soovinud vabatahtlikult last ära anda.

Xan leiab metsast üles sellegi beebi metsast ning võtab ta oma hoole alla. Reisi jooksul söödab nõid aga beebile kogemata kuuvalgust tähevalguse asemel. Kuuvalgus on kordades võimsam ja rohkem võluväge täis. Beebi saab endale samasuguse võluväe nagu nõialgi on ning Xan peab hakkama teda ise kasvatama. Ta annab beebile nime – Luna. Lapse kasvamisega suurenevad üleannetused ja võluvägi. Nõid tunneb, et ta on midagi tähtsat unustanud, viiesaja aastaga võib seda juhtuda. Xan kardab tüdruku 13-aastaseks saamist, sest kui siis Luna võluvägi avaldub, võivad sellel olla ohtlikud tagajärjed. Samal ajal on Protektoraadist pärit noormees Antain otsustanud päästa oma linna inimesed kurja nõia ikkest, kuna ei suuda unustada ohverdatud lapse ema meeleheidet. Julm ja ahne nõid on ka tegelikkuses olemas, aga kus ta end peidab…

Ilmunud: Pegasus, 2019
Tõlkinud: Anna-Magdaleena Kangro

Leia raamat e-kataloogist ESTER.


Birgit Kirsipuu
Sääse raamatukogu juhataja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga