Andrus Kivirähk “Karneval ja kartulisalat”

„Karneval ja kartulisalat“ on lühijuttude kogumik, mis sobib hästi ka õhtuseks unejutu lugemiseks, sest varem ajakirjas Täheke ilmununa on lood sisult südamlikud ja timmitud täpselt parajasse pikkusesse.

Näiteks raamatu nimilugu „Karneval ja kartulisalat” räägib Miia sünnipäevast, kus tema külalisest Oskarist saab hoopis peategelane, sest talle meeldib tohutult süüa. Kui teised lapsed hakkavad karnevali mängima, maskeerub Oskar leevikeseks ja et on talv, siis leevikesi peab talvel toitma. Hea põhjus jälle süüa!

Kõik jutukesed on ääretult sümpaatsed ning sõbralikud, maailm neis juttudes vilgast elu täis. Loetledes paljude põnevate tegelaskujude seast vaid mõningaid: tolmuimeja, kes samastus elevandiga; Sander, kelle lemmikloomaks sai supikulp; arvuti, kes soovis moosi süüa; jõuluvana kes kaotas habeme; vedur, kes mängis „Mutionu” laulu; valge särk, kes tahtis karuselliga sõita; nööp, kes kaotas poisi ära; hiir, kes tahtis olla kala; pall, kes näitas hambaid; kustukumm, kes läks paksuks jne.

Kirjanik Kivirähk on hästi ära tabanud laste mõnikord äraspidise loogika ja nende pidurdamatu fantaasia. Tegelastele aitavad lisaks elu sisse puhuda kunstnik Heiki Ernitsa rõõmsad joonistused. Peale raamatu lugemist jääb suurtelgi sisse hea tunne, et päike jälle piilub pilve tagant, muru on rohelisem ja lapsepõlv värvilisem. Seega, raamat on tore lugemine mitte ainult lastele vaid ka vanematele!

***
Ilmunud: Varrak, 2015, 2019
Illustreerinud: Heiki Ernits

Leia raamat e-kataloogist ESTER.


Rena Jaanhold
vabatahtlik

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga