Leelo Tungal, Aleksei Turovski „Kati, Carl ja isevärki farm“

Kati suvevaheaeg on alanud mõnusalt: lõpuks ometi saab hommikuti piisavalt välja magada ja kõik päevad veeta sõpradega koos onni ehitades või kinos käies… Siis aga pööratakse kõik peapeale: ema peab sõitma Ameerikasse tööreisile, isa aga peab valmis saama ühe lasteraamatu loomadest ja lisaks ka oma teadustöö. Tagatipuks algab nende kodus veel remont. Ainus lahendus näib olevat veeta mõned nädalad tädi juures maal. Selle plaani sisse keeratakse omakorda sõlm: isa on ülemuselt saanud laenuks auto, kuid vastutasuks lubanud võtta maale kaasa ka autoomaniku ärahellitatud poja Carli ja võõrutada teda ekraanisõltuvusest. Hullemini vussi minna üks koolivaheag vist ei saakski…

Ometigi kujuneb sellest tore ja meeldejääv suvi kõigi jaoks. Seda eeskätt kõigile loomadele, keda lapsed maal kohtavad. Tänu tädi Õie leebele lahkusele saab Carl abi mitte ainult nutisõltuvuse, vaid ka lugemisraskuste ja kokutamise vastu.

Raamat isegi on üks isevärki nähtus – segu ilu- ja teadmiskirjandusest. Kati ja Carli seiklused vahelduvad peatükkidega Kati isa kirjutatavast raamatust, mida ette loetakse. Need peatükid on kirja pannud Aleksei Turovski (keda teavad ilmselt küll kõik Eestimaa lapsed, on ta ju juba nii palju aastaid väsimatult kõikjal loomadest rääkinud), isaks ta sinna juurde ka ise pildid joonistanud. Nüüd on Leelo Tungal tema enda Kati isa prototüübina raamatusse kirjutanud – kui suures osas, seda teavad lõpuni ilmselt vaid raamatu autorid, kuid isa amet, tema kirjutatava loomaraamatu peatükid ja illustratsioonid ei jäta kahtlust eeskuju osas.

Milline on aga see isevärki farm raamatu pealkirjas, seda peab igaüks juba ise lugema.

***
Ilmunud: Rahva Raamat AS, 2020
Illustreerinud: Heiki Ernits, Aleksei Turovski

Leia raamat e-kataloogist ESTER.


Jana Orion
Kadrioru raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga