Sophie de Mullenheim „Kuidas kaitsta loodust?“

Lastele juba ammu tuttavate ja lemmikuks saanud küsimuste-vastustena üles ehitatud raamatusarjade „Ütle mulle!“ ja  „Uudishimulike põngerjate küsimused“ rivvi – teate ju küll, need spiraalköites ja kummiga kinnitatavad värvilised raamatud – on lisandunud uus põnev raamat, rõõmsalt roheline nii kaante värvi kui sisu poolest.

Samm-sammult juhatatakse väikesed lugejad oluliste küsimuste ja lühikeste vastuste teel mõistmiseni, kuidas ja miks erinevad loodusega seotud nähtused Maal toimuvad. Teada saab ka loomade ja taimede, sealhulgas ohustatud või juba kadunud liikide kohta. Raamatu viimases osas jõutakse looduse kaitsmisega seotud küsimusteni. Silma jääb vastustes tihtipeale sisalduv mõte: mida saab inimene omalt poolt teha, et üht või teist olukorda paremaks muuta. Murettekitavate nähtuste ja muutuste põhjusi teades oskad välja mõelda neile ka lahendusi.

Näiteks saades teada, et eluks nii olulist vett planeedile Maa kuskilt juurde ei tule – kogu vesi on ikka seesama, mis tuhandeid aastaid tagasi – on lihtne mõista, miks vett ei tohi reostada ega raisata ja miks seda peab hoopis puhastama. Või teades, et isegi liivavarud ei ole lõppematud, on ju ilmselge, et palju parem on klaasi valmistada pigem vanadest klaaspakenditest kui liivast. Ja loomulikult on palju mõnusam hingata õhku maailmas, kus uut paberit toodetakse vanapaberist ja mitte puudest, sest sel moel jääb iga tonni paberi kohta alles tervelt 17 puud!

Peatükid on eraldatud vahelehtedega, nii on hõlbus avada raamat just huvipakkuva osa juurest. Tore, et päris viimastelt lehekülgedelt leiab ka märksõnade registri, mis aitab vajaliku lehekülje kiiresti üles leida. Registrid on ainult pealtnäha igavad ja teadmishimulisele inimesele hoopis väga vajalikud, seepärast on oluline õppida neid kasutama ja hindama juba maast-madalast! Soovitav on raamatut lugeda täiskasvanul koos lapsega, juhuks kui mõni mõiste vajab rohkem lahtiseletamist või mõni vastus küsimusi juurde tekitab.

S. de Mullenheim on prantsuse lastekirjanik, kes armastab kirjutada maailma asjadest just kõige noorematele lugejatele. Tema kirjutatud raamatuid leiab eesti keelde tõlgituna veelgi. Teadmis- ja uudishimulikel lugejatel ei jää kindlasti kahe silma vahele raamatu lustakad illustratsioonid, mis ärgitavad omalt poolt kaasa mõtlema ja küsimusi esitama.

***
Ilmunud: Varrak, 2020
Illustreerinud: Mauro Mazzari, Patrick Chenot, Marie Ligier de Laprade, Laurent Kling
Tõlkinud: Pille Kruus


Leia raamat e-kataloogist ESTER.


Jana Orion
Kadrioru raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga